Politika

Dr. Ivić iz KBC-a Split: osjećamo da je manji pritisak na našu hitnu ambulantu

Predstojnik Klinike za infektologiju splitskoga KBC-a Ivo Ivić izjavio je u ponedjeljak kako se stanje u toj bolnici u vezi s oboljelima od covida-19 “lagano smiruje” te da je broj otpusta veći od broja primljenih novih pacijenata.

“Ukupan broj hospitaliziranih u prošli petak prije vikenda bio je 74,  a sad je 62 na našim stacionarima, dakle broj otpusta nam je i dalje veći nego broj prijama iako smo jučer primili pet novih bolesnika”, rekao je Ivić novinarima.

>>>Vojska postavila šatore s krevetima ispred bolnice na Križinama: COVID-19 | 4. rujan

Izrazio je žaljenje zbog dvojice umrlih u nedjelju – 85-godišnjaka koji je, kako je objasnio Ivić, bio doveden u teškom stanju šoka i 70-godišnjaka koji je umro na respiratoru.

Rekao je i da je trenutačno petero bolesnika zaraženih koronavirusom u jedinici intenzivnog liječenja  – od kojih je troje na respiratoru, a dvoje na drugoj  vrsti  potpore.

“Trenutačno je prosječna starosna dob bolesnika na respiratoru 67 godina. Ukupno ih je dosad bilo 16 liječenih na respiratoru i njihova prosječna dob je bila 68 godina”, rekao je Ivić i dodao da su protuepidemijske mjere dale rezultate.

“Ne možemo reći da je drastičan pad, ali on se osjeća. Mi osjećamo da je manji pritisak na našu hitnu ambulantu”, rekao je.

Dodao je kako te mjere omogućuju da zdravstveni sustav ne bude prenapregnut.

>>>Četvero umrlih i 48 novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji | COVID-19 | 12. rujan

Ivić je pozvao stanovništvo da i dalje slijedi upute Stožera civilne zaštite, koje se odnose na izbjegavanje velikih skupova, držanje razmaka i nošenje maski.

“Mi nećemo moći zaustaviti epidemiju – to je iluzija, ali ono što možemo učiniti to je da se intenzitet njezinog širenja smanji kako bismo one kojima treba medicinska skrb mogli kvalitetno opskrbiti, i druga važna stvar – da bismo i sve druge bolesnike koji nisu covid-bolesnici  jednako tako mogli dobro opskrbiti da ne budu zakinuti zbog velikog priljeva covid-bolesnika”, poručio je Ivić.