Biznis i ekonomijaPreporučeno

Draghi bodro poručio: propitujte institucije Unije

Mario Draghi; Foto: EP

Euro nikada nije bio popularniji a potpora Europskoj uniji na najvišoj je razini u postkriznom razdoblju, ustvrdio je u petak čelnik Europske središnje banke (ECB) na odlasku Mario Draghi, poručujući vladama eurozone da moraju voditi aktivniju proračunsku politiku.

“Uspostava Europske unije, uvođenje eura i poslovanje ECB-a nailazili su na brojne prepreke i suočavali se s brojnim kritikama. Pokazalo se ipak da su to bili dobri projekti a pitanja bi danas valjalo postavljati onima koji su u njih sumnjali”, kazao je Draghi prilikom dodjele počasnog doktorata na Katoličkom sveučilištu u Milanu.

>>>O novcu iz helikoptera odlučuju vlade: Mario Draghi

“Za razvoj monetarne unije važno je da njezini građani vjeruju u zajednicu ali i da je propituju, umjesto da gledaju svijet kroz lokalnu perspektivu,”

Mario Draghi

Draghijev mandat na čelu Europske središnje banke završava krajem mjeseca a naslijedit će ga Christine Lagarde, dosadašnja izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U razdoblju od 2015. do 2018. ECB-ove su mjere po njegovim riječima povećale rast BDP-a eurozone za 2,6 postotnih bodova a stopu inflacije za 1,3 postotna boda.

“Najmanje petina ukupnog utjecaja na rast u najboljoj godini, 2017., može se pripisati negativnim kamatnim stopama a većina preostalog udjela otpada na kupovinu vrijednosnica”, istaknuo je Draghi.

Ujedno je poručio vladama eurozone da vode aktivniju proračunsku politiku kako bi olakšali posao ECB-u.

“Aktivnija proračunska politika u eurozoni omogućila bi nama (u ECB-u) da brže prilagođavamo svoje mjere”, dodao je.

Osvrnuo se i za rezultate izbora za Europski parlament.

“Za razvoj monetarne unije važno je da njezini građani vjeruju u zajednicu ali i da je propituju, umjesto da gledaju svijet kroz lokalnu perspektivu”, istaknuo je. Upravo to se po njemu dogodilo na izborima za EP, možda prvima za koje se kampanja vodila uglavnom oko europskih pitanja.

>>>Lagarde će komunikacijom uhvatiti uši običnih ljudi

Čak su i oni koji su željeli zakočiti proces europske integracije nastojali postići svoj cilj propitivanjem institucija EU-a a ne osporavanjem njihovog legitimiteta, pojasnio je.

“Zato samo optimist kada je u pitanju budućnost Europe”, zaključio je, dodajući da “euro nikada nije bio popularniji a i potpora EU na najvišoj je razini u postkriznom razdoblju”.