Biznis i ekonomijaPreporučeno

Draghi pozvao na fiskalnu akciju, ‘razborite mjere’: na obzoru se ne nazire oporavak europodručja

Ekonomija europodručja ne pokazuje uvjerljive znakove oporavka i postojano usporavanje proizvodnog počinje utjecati na druge sektore, izjavio je u ponedjeljak šef Europske središnje banke Mario Draghi na saslušanju ispred članova Vijeća za ekonomske i monetarne poslove Europskog parlamenta (ECON).

>>>Ekonomija eurozone ‘blizu zatajenja’: IHS Markit

“Gledajući unaprijed, posljednji podaci i indikatori za dolazeće razdoblje – poput novih izvoznih narudžbi u manufakturi – ne pokazuju znakove povratka rastu u bliskoj budućnosti i balans rizika za rast nastavlja biti nagnut nadolje,” rekao je. “Što dulje potraje slabost u proizvodnji, veći je rizik da će drugi sektori ekonomije biti zahvaćeni usporavanjem.”

Guverner je ponovio da su posljednje mjere poticaja dogovorene 12. rujna, koje uključuju produbljenje negativnih kamatnih stopa i stvaranje 20 milijardi eura mjesečno za kupnju korporativnih i državnih obveznica, bile nužne.

>>>Negativne kamatne stope: gdje, kako i zašto

“Različiti elementi paketa međusobno se ojačavaju i podržavaju povoljne uvjete financiranja za biznise i domaćinstva,” rekao je.

Draghi je još jednom ponovio sve učestaliji poziv krojača smjernica ECB-a za aktivnijom fiskalnom akcijom, rekavši da bolja mješavina politika, uključujući fiskalnu politiku, strukturne reforme i “razborite mjere”, središnjoj banci mogu pomoći u postizanju ciljane inflacije uz manje neželjenih nuspojava.