PreporučenoTech

‘Drovorub’: američki obavještajci otkrili postojanje ruskog ‘švicarskog noža za hakiranje’

Ilustracija: Markus Spiske

Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) i Savezni istražni ured (FBI) u četvrtak su javno razotkrili postojanje “sofisticiranog hakerskog alata” u vlasništvu Glavne obavještajne uprave Rusije (GRU).

U neuobičajenom uvidu u ruske cyberspace sposobnosti, NSA i FBI tvrde da GRU koristi malware s nazivom “Drovorub” (rus. drvosječa) posebno dizajniran za iskorištavanje sigurnosnih propusta na računalima s operativnim sustavom Linux čije je korištenje uobičajeno u infrastrukturi poslužitelja.

>>>iOS je godinama bio ranjiv na instalaciju zloćudnog softvera za nadzor: Google

“Linux prožima Sustav nacionalne sigurnosti, Ministarstvo obrane i Obrambenu industrijsku bazu – kao i širu kibersigurnost zajednicu,” izjavio je za Reuters glavni zapovjednik operacija pri Upravi za kibernetsku sigurnost NSA-e, Keppel Wood.

On pojašnjava da je povod za “jedinstvenu javnu prozivku” otkriće direktne povezanosti Drovoruba s elitnim ruskim obavještajnim timom –  “Jedinicom 26165” (GTsSS).

Američki obavještajci tvrde da je GTsSS povezan s istom grupom hakera koji su ususret američkim predsjedničkim izborima u 2016. godini provalili u baze Nacionalnog odbora Demokrata.

>>>Hakeri ubacili animacije eksplozija u webcast Eurovizije  

“NSA dijeli ove informacije kako bi se suprotstavila mogućnostima GRU GTsSS-a koji i dalje prijeti Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima,” rekao je Wood.

“Drovorub je ‘švicarski vojni nož’ prema mogućnostima koje napadaču dozvoljavaju da izvodi različite funkcije, poput krađe datoteka ili daljinskog preuzimanja računala žrtve,” rekao je o ruskoj cyber-tehnologiji Steve Grobman iz tvrtke za kibernetsku sigurnost McAfee.