PolitikaPreporučeno

Država kao poslodavac ne može različito plaćati istovrijedni rad državnih i javnih službenika: Ribić

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NZS) je objavio priopćenje povodom izjave ministra financija Zdravka Marića da su pregovori sa sindikatima o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) uslijed različitih gledišta dionika bez potrebne većine i u “bezizlaznoj situaciji” zbog čega bi zaposleni u javnim službama mogli ostati bez veće osnovice na koju su pristali državni službenici.

“Od 11 sindikata, njih sedam je za ovaj TKU. Ostala četiri imaju u ukupnoj glasačkoj snazi preko 50 posto. Drugim riječima, bez obzira na to što se nominalno više sindikata iskazalo za TKU i povećanje osnovice, imamo situaciju da nemamo izlaza”, rekao je ministar za Dnevnik Nove TV i dodao da je Vlada otvorena za pregovore o “relativnim odnosima između koeficijenata”, ali ne u aktualnom trenutku već iduće godine.

>>>Sanja Šprem: Aladrović je svojim riječima ‘ojačao želju za štrajkom’ – VIDEO

“Policajac, carinik, učitelj, liječnik, medicinska sestra – svatko od njih ima određen i opravdan razlog da iskaže svoje nezadovoljstvo jer netko drugi ima više. Zato je potrebno da se nakon dugog niza godina i bušenja sustava sjedne za stol,” rekao je.

“Osnovica plaće za državne službenike rast će u 2020. godini, a samim time rast će i osnovica za javne službenike jer se ne može rad iste vrijednosti kod istog poslodavca (u ovom slučaju države), plaćati različito.”

Vilim Ribić

Reakciju NZS-a koju potpisuje glavni tajnik Vilim Ribić prenosimo u cijelosti:

“Nisu točne konstatacije kako javnim službama prijeti nedobivanje veće osnovice, nastale nakon jučerašnje izjave ministra financija Marića o tome da se bez obrazovnih sindikata ne može potpisati Dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru u javnim službama kojim bi osnovica plaće u 2020. godini rasla po principu 2 + 2 + 2 posto. Naime, čak i da do potpisivanja Dodatka TKU-u ne dođe (u varijanti u kojoj obrazovni sindikati ne prihvate posljednju ponudu Vlade o dodatku od 3 + 1 + 1 posto radi okončanja štrajka u prosvjeti pa samim time odluče odbiti potpisati i Dodatak TKU-u kako Vladi ne bi davali političke kredite), to nipošto ne znači da do povećanja osnovice u javnim službama neće doći. Tome je razlog činjenica da su državne službe potpisale Dodatak svom Temeljnom kolektivnom ugovoru u kojem se jamče ista ta prava, pa će ona po principu spojenih posuda vrijediti i za zaposlenike u javnim službama.

Osnovica plaće za državne službenike rast će u 2020. godini, a samim time rast će i osnovica za javne službenike jer se ne može rad iste vrijednosti kod istog poslodavca (u ovom slučaju države), plaćati različito. Primjerice, u državnim službama neki službenik ima koeficijent 1,4; isti takav koeficijent neki drugi službenik ima u javnim službama. Tada to znači da je riječ o radu iste složenosti i iste vrijednosti. Kada bi postojale različite osnovice, onda bi to značilo da oni imaju različite plaće za isti rad, što je neodrživo u bilo kojem sudskom postupku.

>>>Gong: rekonstrukcija je nagradila loše ministre

Dakle, riječ je o nedopustivoj manipulaciji činjenicama u kritičnom trenutku u kojem ljudi na terenu moraju donijeti važnu odluku. Slične je prijetnje tadašnji ministar rada ponavljao u pregovorima o osnovici za 2017. godinu, kada javni službenici također nisu htjeli potpisati izmjene TKU-a, jer su nas sve prevarili oko implementacije Sporazuma o osnovici iz 2009. godine. Tada su vrlo brzo u Vladi odustali od takvih ideja da razdvajaju osnovice državnih od osnovice javnih službenika. Ovo je očiti dokaz da se radi o lošim đacima, jer ništa nisu naučili iz tog prethodnog slučaja,” piše Ribić.

Sindikati u prosvjetiteljstvu traže povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto.