PolitikaPreporučeno

Državno vijeće Kine donijelo direktivu o integraciji Shenzhena s Hong Kongom, Makaom

Državno vijeće Kine, tijelo nadležno za zaštićene lokacije, poziva na snažniji razvoj grada Shenzhena, integraciju njegove kulture i ekonomije sa susjednim Hong Kongom i Makaom.

Direktiva Partije stiže uslijed postojanih prosvjeda koji prijete statusu Hong Konga kao financijskog huba Azije. Grad i njegova luka, jedna od najprometnijih u svijetu, danas su na rubu prve recesije u posljednjih deset godina dok prosvjedi tjeraju turiste i slabe potrošnju.

Direktiva s 19 točaka objavljena u državnom mediju People’s Daily traži “ekonomsku snagu i razvoj” koje će Shenzhen do 2025. učiniti jednim od najboljih gradova svijeta i “globalnim uzorom” do sredine stoljeća.

>>>Chen Biao pozvao hrvatske poduzetnike na visokotehnološki sajam u najinovativnijem gradu Kine

Dokument poziva na “modernizaciju društvenog upravljanja” u Shenzhenu kroz “sveobuhvatnu primjenu velikih podataka, računalstva u oblaku, umjetne inteligencije i drugih tehnologija.” Traži se ekonomska i kulturološka integracija s Hong Kongom i Makaom kroz zajedničko financiranje bolnica, zajedničke odgovore na krizne situacije, kao i daljnji razvoj šireg područja oko triju gradova.

Britanci su Hong Kong vratili kineskim vlastima u 1997. godini s formulom “jedna zemlja, dva sustava”, što posebnim administrativnim područjima pruža autonomiju. Jedan od povoda za prosvjede u Hong Kongu je uvjerenje građana da Peking narušava demokraciju i stečene slobode.

>>>Prijeteće režanje ususret nedjeljnom prosvjedu u Hong Kongu

Partija je u 1990-im kroz tržišne reforme i fiskalnu potporu Shenzen preobrazila iz običnog kineskog sela u veliko proizvođačko i tehnološko središte. U gradu sjedišta imaju kineski pandan Facebooka, Tencent, i tehnološki div u ratu sa SAD-om Huawei, navodi Reuters.