Biznis i ekonomijaPreporučeno

Dug bolnica i ljekarni probio granicu od 6 milijardi kuna, veledrogerije ograničile isporuku | HUP

Dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama svakodnevno rastu za 20 milijuna, upozorila je u utorak HUP-Koordinacije veledrogerija.

Nadležni iz Vlade RH do danas nisu poslali konkretan odgovor te su ponovno ignorirali činjenicu o rekordnom rastu duga, koji je dosegnuo razinu od više od 6 milijardi kuna. Veledrogerije su, svaka u skladu sa svojim internim propisima, započele s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda prema zdravstvenim institucijama koje svoje obveze ne podmiruju redovito, navodi se u priopćenju Hrvatske udruge poslodavaca.

Dug prema veledrogerijama početkom ožujka premašio rekordnu razinu – dio bolnica prestao s bilo kakvim plaćanjima posljednja dva mjeseca, mnoge su podmirile tek 10 posto isporučene robe, dok se rok plaćanja HZZO prema ljekarnama udvostručio.

“Kontinuirano bilježimo sve veći broj bolnica koje prelaze kritičnu razinu, a među njima su i one koje svoje obveze nisu ispunile čak 365 dana. Govorimo o cijeloj jednoj godini, što je šest puta duže od zakonom definiranih rokova plaćanja. Broj takvih bolnica u narednom će razdoblju sve više rasti ako se ne poduzmu konkretne mjere za sanaciju hrvatskog zdravstva, no veledrogerije više nisu u mogućnosti financirati državu. Iz tog smo razloga prisiljeni aktivirati zaštitne mehanizme prema bolnicama s najdužim rokovima plaćanja, odnosno započeli smo s uvjetovanim režimom isporuke, što znači da isporučujemo onoliko robe koliko nam zdravstvene ustanove plate,” rekla je o već dugo akutnoj situaciji predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač te dodala kako veledrogerije moraju redovito i u roku plaćati sve poreze i doprinose jer će ih, u suprotnom, ista država koja im duguje više od 6 milijardi – ovršiti.

>>>Beroš najavio ‘nekakvo rješenje’ za gorostasni dug veledrogerijama, ozbiljnu reformu zdravstva

Iz koordinacije ističu da je udio duga veledrogerijama u državnom proračuna za 2021. godinu, koji je težak 147,3 milijardi kuna, uistinu frapantnih 4,07%.

>>>Veledrogerije zvone na uzbunu, upozoravaju na ‘kolaps sustava’: HGK/HUP

“Tek svaka peta kuna utrošena u zdravstvenom sustavu odlazi na lijekove te je pravo pitanje na što i kako se potroše preostale 4 kune. Lijekovi uopće nisu najveći uteg zdravstvenog sustava, problem je negdje drugdje,” ocijenili su iz HUP-a koji je na svojim stranicama objavio i “Brojač duga” kako bi javnost svakodnevno imala uvid u njegovo gomilanje.

Comments (1)

  1. […] i ne plaća, čak i više od 365 dana, što je 6 puta duže od zakonom propisanih rokova, i sada iznosi šest milijardi kuna. Da stvar bude još tragičnija, veledrogerije svoje obveze prema državi – poreze i doprinose – […]

Comments are closed.