Biznis i ekonomija

Dukat otvorio novi pogon Sirele vrijedan 43,5 milijuna kuna

U Bjelovaru je u petak otvoren modernizirani i prošireni proizvodni pogon tvornice Sirela, u vlasništvu Dukata, vrijedan 43,5 milijuna kuna, a otvorenju je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Otprilike polovinu vrijednosti investicije u novu proizvodnu liniju i novoizgrađeno hlađeno skladište gotovih proizvoda, odnosno 22,3 milijuna kuna, osigurao je Dukat, potpora iz proračuna Europskog poljoprivrednog fonda iznosila je 18,16 milijuna kuna, a potpora iz državnog proračuna 3,2 milijuna.

Regionalna kompanija

Direktor Dukata Alen Fontana istaknuo je da ta tvrtka u posljednjih 12 godina uložila 500-injak milijuna kuna. “Dukat je danas regionalna kompanija, koja samo u Hrvatskoj zapošljava 1.600 zaposlenika, a u bjelovarskoj Sireli, koja predstavlja vrlo važan dio grupe, njih 350”, kazao je.

>>>Pevec ‘izašao iz najma’, kupio nekretnine i zemljište na Jankomiru

Podsjetio je da Dukat u Hrvatskoj čine zagrebački pogon, karlovački KIM-a i Sirela, koja je ujedno i najveći izvoznik u grupi, primarno sireva. Lani je izvezla 2,76 milijuna kilograma sireva, a izvoz čini 32 posto prihoda Sirele. Većina izvoznih operacija Sirele odnose se na tržišta Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine te Srbije.

U odnosu na 2014. godinu, koju uzimaju kao referentnu zbog ulaska Hrvatske u EU, proizvodnja u Bjelovaru povećala se 20 posto, naglasio je Fontana. Dodao je da se u bjelovarsku tvornicu do kraja iduće godine namjeravaju uložiti još 14 milijuna kuna.

“Dukat je danas regionalna kompanija, koja samo u Hrvatskoj zapošljava 1.600 zaposlenika, a u bjelovarskoj Sireli, koja predstavlja vrlo važan dio grupe, njih 350.”

Alen Fontana

Stvaranje radnih mjesta nužnih za zaustavljanje iseljavanja

Premijer Plenković izjavio je da ovom investicijom Dukat doprinosi kvaliteti proizvoda, jačanju brenda, stvaranju novih radnih mjesta koja su nužna za zaustavljanje iseljavanja, a povećani proizvodni kapaciteti pridonijet će rastu izvoza.

Dodao je kako je Hrvatska svjesna izazova s kojima se suočava poljoprivreda i posebice mljekarski sektor te dodao kako je glavni cilj prehrambena neovisnost Hrvatske.

>>>Proizvodnja kravljeg mlijeka u 2018. pala šestu godinu zaredom, za upečatljivih 17,4 posto

Otvorenju pogona nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac, saborski zastupnik Miro Totgergeli, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.