Biznis i ekonomija

Dukić traži žurno oslobađanje od plaćanja zakupa javnih površina u Zadru

Suton u Zadru; Foto: Ivan Vuksa

S obzirom da je na zadarskom području u srijedu potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom, gradonačelnik Branko Dukić je, uz mjere koje je na razini države donijela Vlada, donio izvanredne privremene mjere za pomoć lokalnom gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta.

>>>Bjelovar ukida prirez, odgađa naplatu komunalija za tvrtke i obrtnike – zabranjuje zapošljavanja

Gradonačelnik je priopćio kako je na radnom kolegiju analiziran Vladin prijedlog mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, a odnose se na obveze plaćanja poreza na dohodak, turističke članarine za gospodarske subjekte i privatne iznajmljivače kao i plaćanja turističke pristojbe za privatne iznajmljivače te plaćanja spomeničke rente.

Uz spomenute mjere, predložio je dodatne izvanredne privremene mjere od kojih je prva da se svi zakupci poslovnih prostora u vlasništvu grada u onim djelatnostima kojima je, odlukom Stožera civilne zaštite privremeno naložena obustava rada, u cijelosti oslobađaju plaćanja zakupa poslovnih prostora od dana stupanja na snagu odluke do dana opoziva.

Svi zakupci javnih površina za koje je županijski stožer 16. ožujka privremeno naložio obustavu rada u cijelosti se oslobađaju plaćanja zakupa tih javnih površina ukoliko u tom razdoblju imaju ugovoren zakup.

>>>Bandić najavio smanjenje plaća u svom portfelju, oslobađanje poduzetnika od najamnine

Ove mjere gradonačelnik će predložiti na usvajanje Gradskom vijeću Grada Zadra po žurnom postupku.

Ovisno o budućem razvoju i posljedicama epidemije izazvane koronavirusom, Grad Zadar razmatrat će i ostale mjere pomoći zadarskom gospodarstvu, kao i pomoći građanima, stoji u priopćenju.