FunPreporučeno

Dunja Knebl i Roko Margeta, tradicija i egzotika ovu subotu na Proljeću u Zaboku!

Foto: Hangtime Agency

Sjajnu nisku tradicijskih izvođača na Proljeću u Zaboku zaokružit će Dunja Knebl i Roko Margeta! Na ljetnu pozornicu Krčme Polanović dolaze u subotu, 25. lipnja. Početak koncerta očekuje se oko 21.15. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 35 kuna mogu se kupiti preko sustava Entrio, a na dan će koštati 50 kuna.

>>>Počujte gruzijske djeve čija biserna pjesma očarava web | Trio Mandili

“Jako se veselim subotnjem koncertu u Zaboku gdje ću napokon svirati u legendarnoj Krčmi Polanović. Svirala sam na brojnim i zanimljivim prostorima u tom lijepom mjestu, pa mi je drago da pjevam najnoviji repertoar baš u tom ambijentu gdje još nisam bila. Posebno me veseli što će to biti u duetu s Rokom Margetom, fenomenalnim multi-instrumentalistom s kojim sam u protekle četiri godine surađivala na dva vrlo uspješna albuma. Na prvom albumu (Svilarica svilu prede) isključivo su hrvatske tradicijske narodne pjesme u potpuno novom i neočekivanom ruhu koje Roko stvara pomoću brojnih tradicijskih, ali i egzotičnih instrumenata. Drugi album (Songbook Songs) šetnja je po raznim zemljama uz još širu lepezu zvukova, s tim, da se radi i o mojoj svojevrsnoj autobiografiji pomoću tradicijskih pjesama naučenih na temelju notnih zapisa u knjigama. Koncertom u čarobnoj atmosferi Polanovića povest ćemo vas na putovanje kroz više stoljeća i kroz više zemalja, s naglaskom na zaboravljenim pjesmama koje pripovijedaju najrazličitije priče o ljudima, njihovim ljubavima, njihovim sudbinama. Za putovanje smo odabrali pjesme koje Roko i ja najviše volimo. Nadamo se da ćete nam se pridružiti,” izjavila je ususret koncertu Dunja Knebl.

Dunja i Roko by Doringo/Handout

Dunja Knebl počela je javno nastupati 1993. s repertoarom malo poznatih hrvatskih narodnih pjesama. Pjesme obrađuje na temelju notnih i tekstualnih zapisa koje pronalazi u knjigama – zbirkama. Dosad je snimila ukupno 21 album od kojih su 16 objavljeni kao kompaktne ploče/kasete, 5 albuma objavila je u vlastitom online izdanju na adresi: https://dunjaknebl.bandcamp.com/, te više pjesama na raznim kompilacijama. Uvijek je promovirala, a i još uvijek to čini, slabo poznatu ili zaboravljenu hrvatsku glazbenu baštinu. Porin je osvojila 2008. za album “Kite i kitice”, a te je godine za isti album osvojila i nagradu Indexi.

Dunja i Roko by Doringo/Handout

S Rokom Margetom surađuje od 2018. kada su se udružili za nastup na festivalu ETNOFEST u Subotici (Roko je te godine postao članom Dunjine grupe Kololira). Svidjela im se suradnja bez obzira na razliku u godinama (gotovo pola stoljeća), te su na Dunjin prijedlog snimili prvi zajednički album „Svilarica svilu prede“ koji je postigao veliki uspjeh jer se početkom 2020. našao na jednoj od najznačajnijih world music ljestvica na svijetu, Transglobal World Music Chart. Time nije prestala suradnja jer su 2021. izdali još jedan zajednički album – „Songbook Songs“. Cilj je bio spojiti u jedan univerzalni i svevremeni, suvremeni glazbeni svijet sva podneblja gdje su živjeli (SAD, Rusija, Indonezija, Egipat, Kina, Hrvatska), koji istovremeno zvuči kao iz nekih davnih davnina, ali i posve ovovremeno, s namjerom, da na novi način zazvuče stare, prelijepe, poluzaboravljene tradicijske pjesme. Zanimljivost njihovih aranžmana dijelom se temelji na impozantnom broju instrumenata koje koriste, od posve egzotičnih, do tipičnih za etno izvedbe: indijski harmonij, ukulele, kalimba, sansula, swarmandal, tanpura, tapan, frame drum, egzotične flaute/frulice (od indonezijskih do irskih), male perkusije, dječji klavir, gitare

>>>Dunja Knebl/Bandcamp, YouTube i Facebook

FB event

Proljeće u Zaboku! Kaj je sad pak to?

Proljeće u Zaboku novi je projekt, odnosno niz kulturnih i drugih manifestacija koje se događaju na raznim lokacijama tog lijepog grada. On će ovo proljeće živjeti punim plućima: koncerti, književne i filmske večeri, izložbe, vođene pivske ture, radionice, biciklijada – za svakoga ponešto. Bit će to prilika za druženje, uživanje, širenje vidika i upoznavanje novih ljudi.

Zapratite PUZ na FB i/ili IG-u.

Proljeće u Zaboku organiziraju Hangtime Agency, Grad Zabok, Krčma Polanović, Pivovara Nova Runda, Zmajska pivovara, Udruga GOKUL, Gradska galerija Zabok, Rekreativni biciklistički klub Kukuriku Zabok, Ministarstvo kulture i Hrvatska glazbena unija.

>>>levina polka | glazbena preporuka

Program je sufinanciran putem Natječaja “Jer svirati se mora 2“ provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije. #jersviratisemora2

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Oglašavanje

Piše: Hangtime Agency