PolitikaPreporučeno

Dva tima epidemiologa hitaju u pomoć Đakovu, među oboljelima 12 djece: COVID-19/28. lipanj

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji je 35  novooboljelih od koronavirusa, od kojih 33 u Đakovu, a u tom gradu će se do daljnjega odgoditi sva javna okupljanja, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Načelnik stožera dožupan Goran Ivanović kazao je na konferenciji za novinare kako su jučer testirane 173 osobe, a od ukupno 35 novooboljelih osoba, 33 su iz Đakova te po jedna Valpova i Osijeka.

>>>Stožer opet brije, ili jednostavno laže – službene brojke u neskladu: COVID-19/28. lipanj

Dodao je kako su u Županiji od koronavirusa trenutno oboljele 143  osobe, od kojih su 113 iz Đakova, u osječkom KBC-u hospitalizirana su 24 pacijenata, pet više nego jučer, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 1188 osoba, 285  više nego jučer.

U Đakovu klubovima ograničiti radno vrijeme ili ih zatvoriti

Govoreći o stanju u Đakovu, koje je glavno žarište epidemije u Županiji, Ivanović je istaknuo kako je Stožer zaključio da će se na području grada Đakova do daljnjega odgoditi sva javna okupljanja, a provoditi će se pojačane mjere rada noćnih klubova i trgovačkih centara.

>>>Samostan sa zaraženim sestrama u Đakovu je ‘velik i posjećen gerontološki centar’ s vrtićem

Pojasnio je kako tržnica u Đakovu za sada neće biti zatvorena, ali će se pojačati mjere opreza i sigurnosti, a što se tiče noćnih klubova razmotrit će se treba li im ograničiti radno vrijeme, ili ih potpuno zatvoriti, ali će se o tome konzultirati s nacionalnim Stožerom.

Epidemiolog Tomislav Dijanić izvijestio je kako je do sada ukupno oboljelo 12 djece, koja su pohađala đakovački dječji vrtić “Sunčev sjaj Nazaret”, a od ukupnog broja oboljelih najveći dio odnosi se na samostan Milosrdnih sestara Sv. Križa, a manji dio na civilno stanovništvo.

Najavio je kako će sutra će doći u pomoć dva tima epidemiologa, iz Virovitice i Slavonskog Broda, koji će pomoći epidemiolozima županijskog Zavoda za javno zdravstvo u rješavanju situacije u Đakovu.

Krizme odgođene na najmanje dva tjedna

Dodao je kako je u razgovoru s nadbiskupom đakovačko-osječkim Đurom Hranićem dogovoreno da će sve krizme i pričesti na području nadbiskupije biti odgođene na najmanje dva tjedna, a misna slavlja ostaju, uz mjere koje su i sada na snazi, gdje se preporuča da budu u vanjskim prostorima.

Ivanović ističe kako se ovoga trenutka nije raspravljalo o ostalim mjerama u Županiji, a te će se odluke vjerojatno donijeti danas kasno popodne ili sutra ujutro, pri čemu se stalno kontaktira s Nacionalnim stožerom civilne zaštite te se ni jedna odluka neće donijeti bez usklađivanja s njim.

>>>Kandidat Beroš kontrolira štetu

Stoga ćemo ovaj dan utrošiti kako bi sutra bili spremni izaći s paketom mjera, koji će se odnositi na ostatak Županije. Vjerujem da ćemo popodne održati još jednu kratku sjednicu, i na temelju današnjih nalaza epidemiologa, donijeti krajnju procjenu kako ćemo postaviti stvari u cijeloj Županiji, poručio je Ivanović.

Osječko ljeto kulture u kontroliranim uvjetima

Na upit novinara kazao je kako će se Osječko ljeto kulture (OLJK) vjerojatno ipak održati, ali u vrlo kontroliranim uvjetima, na vanjskim prostorima te da je to epidemiološka odluka.

Dodao je da je na današnjoj sjednici Stožera sudjelovala i osječka dogradonačelnica Žana Gamoš te da je grad Osijek obećao da može osigurati sve što epidemiolozi traže za odvijanje OLJK-a, pa smatra da, sukladno trenutno epidemiološkoj procjeni, OLJK može imati svoje otvorenje 29. lipnja.

>>>Od 23 novooboljelih u Đakovu sedmero djece: ‘Sigurna Hrvatska’

Epidemiolog Tomislav Dijanić izvijestio je kako je do sada ukupno oboljelo 12 djece, koja su pohađala đakovački dječji vrtić “Sunčev sjaj Nazaret”, a od ukupnog broja oboljelih najveći dio odnosi se na samostan Milosrdnih sestara Sv. Križa, a manji dio na civilno stanovništvo.

Dodao je kako se uzimanje uzoraka nastavlja, a očekuju se i rezultati testiranja krizmenika, na krizmi koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, koji je u međuvremenu obolio od koronavirusa, na temelju čega će odlučiti što će se dalje poduzimati.

Comments (3)

  1. […] Dva tima epidemiologa hitaju u pomoć Đakovu, među oboljelima 12 djece: COVID-19/… 28/06/2020 […]

  2. […] Dva tima epidemiologa hitaju u pomoć Đakovu, među oboljelima 12 djece: COVID-19/… 28/06/2020 […]

  3. […] Dva tima epidemiologa hitaju u pomoć Đakovu, među oboljelima 12 djece: COVID-19/… 28/06/2020 […]

Comments are closed.