PreporučenoTech

Dvije manje eksplozije, Tesla Model 3 u plamenu nakon sudara u Moskvi: VIDEO  

Električni automobil Tesla Model 3 u subotu je progutala vatra nakon sudara s parkiranim kamionom za vuču na moskovskoj autocesti, vozač Aleksej Tretjakov kaže da nije zamijetio vozilo u koje se zabio.

>>>Tesla i Musk pod pritiskom zbog nesreća, ‘obmana’ o potpuno samostalnoj vožnji

Tretjakov je za lokalne medije potvrdio da je u trenutku nesreće koristio samovozeći sustav Tesle držeći ruke na volanu kako to zahtijevaju upute za korištenje. On je zajedno s dvoje djece uspio izaći iz automobil koji je prema videozapisima vatra progutala uz dvije manje, prštave eksplozije.

Vozač, inače financijski stručnjak, iz nesreće se izvukao sa slomljenom nogom dok su djeca prošla s modricama.

Pritisak regulatora

Model 3 i drugi modeli Tesle u posljednjim mjesecima trpe sve stroži nadzor regulatora, podsjeća Reuters. Odbor za kontrolu sigurnosti u automobilskoj industriji je detalje o nesrećama u kojima su sudjelovali modeli Tesle zatražio najmanje 5 puta od početka godine.

Subotnji sudar u Moskvi potvrđuje već poznatu sklonost električnih automobila, odnosno baterija, da nakon nesreće planu, ali i sugerira da autopilot Tesle još uvijek ima problema s detekcijom vozila čija je osovina visoko iznad prometnica, kao što je to slučaj s prikolicama velikih kamiona za prijevoz tereta ili pojedinim modelima traktora.

>>>VIDEO: Tesla pokrenuo istragu samozapaljenja Modela S u Šangaju

Američke vlasti su već istražile najmanje dvije nesreće sa smrtnim ishodom u kojima autopilot naizgled nije registrirao kamione s prikolicom. Državni odbor za cestovnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država u preliminarnom izvješću nije prepoznao manjkavost sustava. Tesla od vozača traži da ruke drže na volanu dok koriste samovozeći sustav, što automobili registriraju.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima