PolitikaPreporučeno

Dvije smrti i 83 zaraze: COVID-19 | 13. srpnja | detalji

Foto: PIXSELL/YouTube

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 83 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su dvije osobe, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Trenutno je aktivno 496 slučajeva. Na bolničkom liječenju je 106 pacijenata, jedan manje nego jučer. Na respiratoru je devet osoba, jedna više nego jučer.

>>>Dvije smrti i 15 zaraza: COVID-19 | 12. srpnja | detalji

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze ukupno su zaražene 360.924 osobe, od kojih je 8231 preminula, dok se oporavilo 352.197 osoba od toga 96 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 3969 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2.198.026 osoba, od toga 4577 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 12. srpnja utrošeno je 2.833.080 doza cjepiva, a cijepljeno je je 38,4 posto ukupnog stanovništva, odnosno 46,3 posto odraslog stanovništva. U prošlom danu utrošeno je 16.605 doza cjepiva, a od toga su 5403 osobe cijepljene prvom dozom.

Barem jednom dozom zaključno s 12. srpnja cijepljeno je 1.557.706 osoba, a od njih je cijepljenje završeno za 1.305.505 osoba (1 275 374 osobe cijepljene s dvije doze te 30 131 osoba cijepljena cjepivom Jannsen), što čini 38,8 posto odraslog stanovništva.

Varaždinska županija: jedna novozaražena osoba

U Varaždinskoj županiji u ponedjeljak je od testiranih 246 osoba jedna bila pozitivna na koronavirus, priopćili su u utorak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin je osam pacijenata s težom kliničkom slikom, od kojih je jedan na respiratoru.

Iz varaždinskog županijskog stožera podsjećaju da se sutra nastavlja cijepljenje u sportskoj dvorani Gospodarske škole u Varaždinu. U srijedu se građani bez najave mogu cijepiti cjepivom Pfizera, u četvrtak cjepivom Moderne, a u petak Pfizerom i AstraZenecom.

U Sisačko-moslavačkoj županiji jedan novozaraženi

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata među testiranima je potvrđena jedna koronavirusom zaražena osoba, izvijestio je županijski stožer Civilne zaštite u utorak.

Kako je u dnevnom izvješću priopćio Županijski stožer civilne zaštite, riječ je o osobi iz Popovače. Stožer ponavlja da  opasnost od zaraze još nije prošla, pa se stanovnici županije pozivaju na odgovornost i primjenu svih epidemioloških mjera i odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U Međimurskoj županiji dva slučaja zaraze

U Međimurju su potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćili su u utorak iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađena su 94 uzorka od čega su evidentirana dva pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus, što je 2,12 posto pozitivnih od broja testiranih.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 63.087 uzoraka.

U 24 sata oporavilo se pet osoba pa je danas u županiji 15 pozitivnih osoba.

U Županijskoj bolnici u Čakovcu hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema novih hospitaliziranih pacijenata, a otpuštena su dva. Na invazivnoj respiraciji nema pacijenata.

Zagrebačka županija: jedan novi slučaj zaraze, dvoje ozdravilo

U Zagrebačkoj županiji u posljednjem danu zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, dok su dvije osobe ozdravile, izvjestio je u utorak županijski Zavod za javno zdravstvo.

Od početka epidemije u toj je županiji kod 30.384 osoba potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 30.288 osoba, a 76 osoba ih je umrlo.

Trenutno je aktivno 20 slučajeva.

U Primorsko-goranskoj županiji četvero novozaraženih

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 575 osoba a kod četiri je  potvrđena zaraza koronavirusom, izvijestili su u utorak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Troje oboljelih su mlade osobe, dok jedna oboljela osoba pripada radnoaktivnom stanovništvu.

Udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u broju laboratorijski obrađenih uzoraka je 0,7 posto.

Ozdravilo je 19 osoba pa je u županiji sada aktivno 96 slučajeva covida-19.

U riječkoj bolnici liječi se 11 covid pacijenata od kojih dvoje na respiratoru.

Udjel hospitaliziranih osoba oboljelih od covida-19 u broju aktivnih slučajeva je 11,45 posto.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 13 novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a oporavile se se četiri osobe, izvijestio je u utorak županijski stožer Civilne zaštite.

Zaraženo je pet osoba muškog i osam ženskog spola.  Osam zaraženih je iz Dubrovnika, po dvije iz Dubrovačkog Primorja i Zažablja te iz Konavala.

U posljednja 24 sata obrađeno je 509 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 89 520.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirane su dvije osobe pozitivne na koronavirus.

U samoizolaciji je 268 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja te mjere, što je ukupno 873 od početka pandemije.

Županijski stožer civilne zaštite  ponvalja poziv građanima da se drže svih uputa i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Virovitičko-podravska županija bez novozaraženih

Među 36 testiranih s područja Virovitičko-podravske županije u posljednjem 24-satnom razdoblju, nije bio niti jedan pozitivan na virus SARS-CoV-2, izvijestio je utorak županijski Stožer civilne zaštite.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je troje oboljelih.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 4123 osoba, a 142 je umrlo.

17 novozaraženih u Zadarskoj županiji

Na području Zadarske županije 17 je novozaraženih osoba koronavirusom pa je sada su ukupno 102 aktivna slučaja, izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novooboljelima 10 ih je u Zadru, troje u Salima, dvije osobe potvrđene su Sv. Filipu i Jakovu te po jedna u Poličniku i Vrsima. U posljednja 24 sata testirana su 194 uzorka, od bolesti su se oporavile 32 osobe, a pod aktivnim su nadzorom 572 stanovnika.

Na covid odjelu u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je osmero pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

Policija nije zabilježila  kršenje mjere samoizolacije.

Bez novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata nema potvrđenih novih slučaja zaraze koronavirusom, priopćili su u utorak iz županijskog stožera Civilne zaštite.

U Općoj bolnici Bjelovar nema osoba na liječenju zaraženih koronavirusom, a na opservaciji je šest pacijenata.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije je 87 osoba.

U Osječko-baranjskoj županiji bez novozaraženih osoba

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji nije bilo novozaraženih osoba koronavirusom, a u Županiji je do sada drugom dozom cijepljeno 32,1 posto ukupnog, odnosno 38,6 posto odraslog stanovništva, objavio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) i županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u zadnja 24 sata obrađen je 121 uzorak, a niti jedan nije bio pozitivan.

Na liječenju u Općoj županijskoj bolnici Našice nalazi se jedna osoba, dok u osječkom KBC-u nema hospitaliziranih pacijenata. U samoizolaciji su 384 osobe.

U proteklih tjedan dana, od 7. do 13. srpnja, policija je provjerila 16 osoba u samoizolaciji i utvrdila dva slučaja kršenja mjere.

Obavljeno je  i 877 nadzora ugostiteljskih objekata, i utvrđeno jedno kršenje propisanih mjera.

Na današnjoj sjednici Stožer je epidemiološku situaciju ocijenio zadovoljavajućom, ali i ponovno naglasio veliku važnost odgovornog ponašanja, provođenja propisanih preporuka i mjera, kao i cijepljenja.

Redovito cijepljenje se nastavlja, a sljedećeg vikenda bit će opet organizirano cijepljenje bez prethodnog naručivanja, i to u Osijeku 17. i 18. srpnja, te 17. srpnja u Đakovu.

Na području Osječko-baranjske županije do sada je prvom dozom cijepljeno 38,9 posto ukupnog stanovništva, odnosno 46,8 posto odraslog stanovništva, dok je završnom dozom cijepljeno 32,1 posto ukupnog odnosno 38,6 posto odraslog stanovništva.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 14 novooboljelih osoba

Na području Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 495 obrađenih testova danas je 14 novooboljelih osoba pozitivno na covid-19, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelim deset je osoba iz Splita te po dvije iz Solina i Marine.

Od ukupnog broja novooboljelih devet osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno su 883 osobe u samoizolaciji na području Splitsko-dalmatinske županije.

Na bolničkom liječenju u KBC-u Split je pet covid pozitivnih osoba, priopćeno je iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U Krapinsko-zagorskoj županiji dva nova slučaja zaraze

Na području Krapinsko-zagorske županije potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćili su u utorak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavljenih osoba nije bilo te je trenutno aktivno 10 slučajeva zaraze, dok je u samoizolaciji 14 osoba.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nema pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, priopćili su iz Stožera.

Zagreb broji osam novih slučajeva zaraze

U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutno je aktivno 50 slučajeva, izvijestio je u utorak Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) “Andrija Štampar”.

Broj potencijalno ozdravljenih, odnosno oporavljenih je 68.809, što je 10 osoba više nego dan ranije, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U Službi za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda obrađeno je 355 uzoraka, od kojih su tri bila pozitivna.

Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali sedam novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za tri osobe. Od sedam pozitivnih osoba dvije su zasad negativne epidemiološke anamneze, četiri su kontakti pozitivnih osoba, a kod jedne oboljele osobe moguća je izloženost tijekom svadbenog okupljanja.

U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području Zagreba u protekla 24 sata nije bilo novooboljelih korisnika niti djelatnika.

U Karanteni Grada Zagreba nema novooboljelih osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana na zagrebačkim punktovima cijepljene su 2054 osobe, od čega je bilo 724 prvih doza.

Nastavni zavod podsjeća da je sutra cijepljenje po javnom pozivu cjepivom Janssen, bez prethodne najave, organizirano u vremenu od 8 do 12 sati na punktovima za masovno cijepljenje Domova zdravlja Zagreb – Centar, Zagreb – Zapad i Zagreb – Istok: Dom sportova, Trg Krešimira Čosića 11, Sportska dvorana gimnazije Lucijana Vranjanina, Trg hrvatskih Pavlina 1, Srednja tehnička škola Jelkovec, Vladimira Strahuljaka 1, 10 360 Sesvete.

Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija bez novooboljelih

U Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji u utorak nema novozaraženih covodom-19, priopćili su tamošnji stožeri civilne zaštite.

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je da se na bolničkom liječenju nalazi šest osoba, među njima dvije na respiratoru. Mjerom samoizolacije u toj  županiji obuhvaćeno je 206 osoba.

Bez novih slučajeva zaraze koronavirusom u utorak je bila i Požeško-slavonska županija. Stožer civilne zaštite izvijestio je o dvije osobe koje se liječe, jedna u bolnici a druga kod kuće. Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćene su 83 osobe.

Pula: u Istri bez novozaraženih

U protekla 24 sata u Istri nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom nakon što je ispitano 225 uzoraka briseva na covid-19, izvijestio je u utorak istarski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 225 uzoraka briseva na covid-19, svi i su negativni. U mjerama samoizolacije nalaze se 193 osobe”, naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite i dodali kako su u pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju dvije osobe.

Ustvrdivši kako je epidemiološka situacija u Istri i dalje povoljna, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac pozvao je građane na oprez i odgovornost.

“Stanje u županiji već je nekoliko tjedana povoljno, ali i dalje se pomno prati što se događa u susjedstvu. Naši epidemiolozi prate situaciju. Mi smo vrlo osjetljivi na to što se događa i znamo da nećemo biti imuni na širenje virusa u našem okruženju. U svakom slučaju situacija u okruženju nije baš najbolja” – poručio je načelnik istarskog Stožera civilne zaštite.

“Što se prije procijepimo, prije ćemo živjeti normalno”, zaključio je Dno Kozlevac.

Članak se osvježava s pristizanjem informacija