Biznis i ekonomijaPreporučeno

EBRD prognozira recesiju u 34 od 37 zemalja u svojoj regiji: COVID-19

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u posljednjem izvješću dramatično umanjuje izglede za 37 gospodarstava u svojoj regiji, prognozirajući oštru kontrakciju za 3.5% u tekućoj godini i oporavak s prosječnom stopom rasta od 4.8% u 2021. godini.

Izvješće EBRD-a predviđa kontrakciju svih 37 ekonomija u svojoj regiji s izuzetkom Turkmenistana, Uzbekistana i Egipta.

Nove projekcije snažno odudaraju od predviđanja u prošlom polugodišnjem izvješću objavljenom u studenom kad je banka navela da će BDP regije u 2020. porasti za 2.9%.

“EBRD regija se, poput većine svijeta, suočava s najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata,” rekla je za Reuters glavna ekonomistica banke, Beata Javorcik. “Ono što je počelo kao zdravstvena kriza je postalo ekonomskom krizom te se očekuje da će gotovo sve ekonomije u regiji ove godine iskusiti značajnu kontrakciju.”

>>>Čitav zapadni Balkan uranja u recesiju uz kontrakciju od -3.6% do -5.6%: Svjetska banka

Poput drugih analitičara suočenih s neizvjesnim, nezahvalnim ili nepoznatim varijablama, banka je svoju prognozu utemeljila na scenariju uspješnog popuštanja kriznih mjera koji bi omogućio postupno ponovno pokretanje gospodarstava u drugoj polovici godine uzevši pritom u obzir očekivane, specifične poteškoće u pojedinim sektorima poput turizma. Javorcik ističe da bi u slučaju produljene potrebe za društvenim distanciranjem ili ograničavanjem poslovanja pad u većini zemalja mogao biti dvoznamenkastog karaktera.

Prognoza za Hrvatsku

EBRD u dijelu izvješća posvećenom Hrvatskoj za ovu godinu prognozira oštru kontrakciju do 7% te kao glavnu točku “remećenja” navodi turizam čije je udjel u BDP-u “oko 20%”.

Vlada RH u programu konvergencije za ovu godinu projicira pad BDP-a od 9,4 posto, a za iduću godinu oporavak po stopi od 6,1 posto.

Navodi se da je broj noćenja i dolazaka turista u ožujku pao za 75-80% uz slična očekivanja za drugo tromjesečje, dok se za treći kvartal očekuje 30% manji turističku promet zahvaljujući kontinentalnoj pristupačnosti Hrvatske glavnim emitivnim tržištima; Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Češkoj.

>>>U ožujku pad turističkih dolazaka za 76,8% i pad noćenja za 69,3% na godišnjoj razini: DZS

Banka očekuje da će se pad u turizmu preliti i izgledno umnožiti u drugim sektorima, uključujući tržište rada koje zbog sezonskog karaktera očekuje “šok”.

Analiza predviđa da će uslijed popuštanja mjera krajem travnja i početkom svibnja donekle doći do normalizacije ekonomskih aktivnosti u 2020., iako će ona biti ispod potencijala ekonomije. Poput Vlade RH i Europske komisije, EBRD očekuje snažan oporavak gospodarstva u 2021. godini uz stopu rasta od 6%.

EBRD