Biznis i ekonomijaPreporučeno

ECB kočnicu povukao snažnije od očekivanja

Christine Lagarde; Foto: European Council

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je monetarnu politiku stegnula snažnije od očekivanja sugerirajući da je zabrinutost od propinjanja i divljanja inflacije snažnija od brige o gospodarskom poniranju.

>>>Hrvatska euro usvaja u ‘prokletom trenutku’ | analiza

ECB je referentnu kamatnu stopu za financijski sustav povećao za 50 baznih poena, na nula posto, što je dvostruko više od najavljene i očekivane korekcije.

Riječ je o prvom povećanju stope u posljednjih 11 godina.

“Materijalizacija” rizika

Zaključen je i osmogodišnji eksperiment s negativnim kamatnim stopama za refinanciranje banaka (više, ECB) koje će sada plaćati, umjesto da budu plaćene za parkiranje novca. Stopa je s -4%/-5% gurnuta na 0.5%.

>>>ECB produbio negativnu kamatnu stopu na -0.5%, najavio novu rundu stvaranja novca

Upitana o čvršćem od očekivanog stezanja, predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde na tiskovnoj je konferenciji rekla da se “cjenovni pritisci šire preko sve više i više sektora.”

Banka je još u svibnju naizgled nepokolebljivo inzistirala da su inflatorni pritisci privremeni i prolazni.

“Očekujemo da će inflacija ostati neželjeno visokom na neko vrijeme,” rekla je Lagarde pa citirala niz pokretačkih faktora, uključujući rast cijena energenata, hrane i plaća.

Predsjednica je rekla da je odluka o novoj stopi usvojena jednoglasno uslijed očigledne “materijalizacija” inflatornih rizika po gospodarstvo.

>>>Rast dužničkih danaka u Italiji

Deklarirana je i spremnost za zauzdavanje fragmentacije u cijeni zaduživanja u europodručju kroz novi mehanizam s nazivom “Instrument za zaštitu (monetarne) transmisije” (engl. Transmission Protection Instrument, TPI – više, ECB).

Unaprijed slomljen instrument?

Budući da ususret objavi članka nema neposrednih reakcija na TPI, Grabancijaš se osjeća slobodnim primijetiti da njegove odrednice u suštini diskvalificiraju izravnu pomoć najugroženijim članicama europodručja, odnosno zemljama s visokim javnim dugom poput Italije, Grčke, Španjolske ili Portugala.

>>>ECB ‘slomio ključ’ kupnjom velike količine talijanskog duga nauštrb Njemačke

Na prvi je pogled nejasno kako će se instrument koristiti bez da pritom ne bude slomljen. Iako navedeno zvuči neuobičajeno, Europska središnja banka u kriznim trenucima totalno otvoreno krši pravila i lomi “ključeve”.

ING banka u prvom je komentaru odvagnula da povećanje stope za 0.5% upareno s korekcijom očekivanja o gospodarskom rastu europodručja sugerira da ECB vjeruje kako nema mnogo vremena za stezanje i normalizaciju politike prije nove runde njezina opuštanja.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (4)

  1. […] kad od kvantitativnog popuštanja (iliti tiskanja/stvaranja novca) mortus pijani dionici zone kreću na više nego manje bolno triježnjenje koje bi moglo rezultirati produljenim razdobljem delirium […]

  2. […] Europska središnja banka (ECB) u prvoj je polovici godine više ili manje otkvačeno inzistirala da su pritisci privremeni, da bi se potom pojavila bojazan od gubitka kontrole popraćena prvim stezanjem monetarne politike u posljednjih 11 godina. […]

  3. […] za Europsku središnju banku (ECB) koja je uslijed epohalnih inflatornih pritisaka nakon 11 godina započela sa stezanjem monetarne politike. Činjenica da gospodarstvo trenutačno brodi bolje od očekivanja mogla bi olakšati i utjecati na […]

  4. […] za popuštanje inflatornih pritisaka u europodručju nisu se popravili od srpanjskog povećanja referentne kamatne stope, rekla je u intervjuu za Reuters njemačka članica Upravnog odbora Europske središnje banke (ECB) […]

Comments are closed.