Biznis i ekonomijaPreporučeno

ECB pozvao vlade eurozone da budu spremne za intervencije, dokapitalizaciju banaka

Europska središnja banka (ECB) u utorak je produljila zabranu isplate dividendi bankama u europodručju te im istovremeno dopustila da zagrabe dublje u rezerve kapitala i likvidnosti kako bi im pomogla u hrvanju s posljedicama pandemije koronavirusa.

Bankama je dozvoljeno daljnje probijanje granica u pričuvama kapitala i likvidnosti do kraja 2021. godine.

ECB je ocijenio da banke mogu podnijeti drugi val infekcija, istovremeno pozivajući nacionalne vlasti u eurozoni da se pripreme za intervenciju kako bi spriječile potencijalno zatajenje u emisiji kredita, što može uključivati i dokapitalizaciju.

>>>Španjolske banke u dva mjeseca posudile 343.5 milijardi eura od ECB-a

Središnja banka, ujedno i glavno nadzorno tijelo svojih komercijalnih parnjaka, u utorak je produljila zabranu isplate dividendi za još dva mjeseca, do 1. siječnja. Bankama je preporučeno da “primjene ekstremnu umjerenost” u isplati bonusa.

“Sve naše nadzorne mjere i akcije jesu i nastavit će biti usmjerene na osiguravanje bankarskog sektora, njegove stabilnosti i sposobnosti da podrži gospodarski oporavak kroz primjerenu ponudu kredita,” napisao je na blogu glavni nadzornik, Andrea Enria.

Danas objavljena, nova “analiza ranjivosti” bankarskog sektora u eurozoni procjenjuje da bi u središnjem scenariju čija projekcija seže do sredine 2021. godine banke u prosjeku mogle iskusiti smanjene kapitala prvog reda (koji je temeljno mjerilo financijske snage banke s gledišta regulatora) za 1.9%, na 12.6% do kraja 2022. godine. Zlogukiji scenarij koji uključuje snažan rast novih žarišta i infekcija, za isto razdoblje predviđa pad temeljnog kapitala za 5.7%, čime bi se zalihe u prosjeku smanjile na 8.8%.

“Očito nema mjesta za opuštanje, ali donekle možemo biti mirni,” napisao je Enria. “S tim na umu, rezultat ove vježbe također ukazuje da vlasti moraju biti spremne na poduzimanje dodatnih akcija ako se ekonomska situacija nastavi pogoršavati.”