Biznis i ekonomijaPreporučeno

ECB produbio negativnu kamatnu stopu na -0.5%, najavio novu rundu stvaranja novca

Mario Draghi; Foto: European Central Bank/YouTube

Europska središnja banka je sukladno očekivanjima u četvrtak srezala kamatnu stopu za financijski sustav i odobrila novu rundu kupnje obveznica, odnosno stvaranja novca.

ECB je najnižu stopu za banke gurnuo dublje u negativni teritorij s -0.4% na -0.5% i najavio kupnju obveznica u iznosu od 20 milijardi eura mjesečno koja će započeti u studenom.

>>>Najniže godišnje stope inflacije zabilježene u Grčkoj, Cipru, Danskoj i Hrvatskoj: lipanj

“Upravno vijeće očekuje da će (kupnje obveznica) potrajati onoliko dugo koliko je potrebno kako bi se ojačao prilagodljiv utjecaj kamatnih stopa,” naveli su iz ECB-a u redovnom priopćenju o monetarnoj politici.

ECB je potvrdio i izvještaj o uvođenju razrednih stopa za dugoročne zajmove komercijalnim bankama, gdje će pojedine financijske ustanove proći bolje od drugih.

>>>Stiže nova shema ‘diskriminatorne monetarne politike ECB-a’

“Upravno vijeće sada očekuje da će ključne kamatne stope ECB-a ostati na sadašnjim ili nižim razinama dok se izgledi za rast inflacije robusno ne popnu na razinu dovoljno blizu, ali ispod 2% u srednjem roku,” rekli su iz ECB-a.

Europska središnja banka je u nastojanju da potakne eurozonu i postigne ciljanu stopu inflacije dosad stvorila, tiskala ako preferirate, više od 2.5 bilijuna eura. Usprkos kolosalnoj količini novca za financijski sustav, inflacija je postojano i sustavno niska.