Biznis i ekonomijaPreporučeno

ECB trznuo uzde, inflaciju pretpostavio recesiji | monetarna politika

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde; Foto: Dati Bendo/EC

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je oštro stegnula monetarnu politiku i referentnu kamatnu stopu povećala za 75 baznih bodova, najviše u jednom mahu ikad.

>>>Analitičari: snažno stezanje monetarnih uzdi neće zaustaviti slabljenje eura

Potez sugerira procjenu Upravnog vijeća da su gospodarske posljedice stezanja u recesiji manje od onih koje bi izazvali daljnji inflatorni pritisci.

Članovi vijeća u prošlim su tjednima učestalo izražavali bojazan da bi inflatorna očekivanja mogla postati “ukopana” u scenariju u kojem inflacija razara vrijednost ušteđevina i prijeti povratnom spregom rasta cijena i plaća.

“Još putovanja”

ECB je referentnu kamatnu stopu iz negativnog teritorija izvukao u srpnju i zaokružio na nulu, da bi je na današnjem sastanku podigao na 0.75%.

>>>ECB kočnicu povukao snažnije od očekivanja

Glavna stopa za refinanciranje duga određena je na 1.25%, najvišu razinu od 2011. godine. Analitičari očekuje da će se stezanje nastaviti.

>>>ECB zabrinut zbog inflacije, gubitka sidra | bilješke

“Pred nama preostaje još putovanja,” rekla je uz objavu odluka predsjednica ECB-a, Christine Lagarde, naglašavajući da su nove stope usvojene u suglasju.

Ubrzani put

Uprava je procijenila da je nužno ubrzati put do neutralnih ili restriktivnih kamata kako bi se inflacija vratila na priželjkivanih dva posto u srednjem roku.

>>>U kolovozu nastavljena serija rušilačkih rekorda inflacije u europodručju

Sklonost snažnijem stezanju ususret vijećanju su sugerirali mnogi članovi odbora, pa današnja potvrda nije iznenadila tržišta i promatrače.

>>>RH ulazi u recesijsku eurozonu i restriktivnu monetarnu politiku

ECB već mjesecima motri serijsko obaranje inflacijskih rekorda u europodručju, no gledišta mijenjaju podaci koji ukazuju zagrijavanje takozvane “inflatorne jezgre” – cijena koje su povijesno stabilne i postojane.

Povijesno, takvo je ukorjenjivanje otežavalo iskorjenjivanje pritisaka.

U ilustraciji revidiranih očekivanja, banka prognozira da će inflacija u europodručju u 2023. godini kotirati na 5.5%, u poredbi s 3.5% u prijašnjoj procjeni.

Projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2023. godini umanjena je s 2.1% na 0.9%. Lagarde je rekla da u scenariju u kojem Rusija uskraćuje dostavu plina BDP očekuje kontrakcija za -0.9%.

>>>Hrvatska euro usvaja u ‘prokletom trenutku’ | analiza

Cijene bi iznad ciljane stope mogle ostati kroz čitavu 2024. godinu.

Tržišta novo stezanje za 50 postotnih bodova očekuju nakon sljedećeg vijećanja u listopadu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (4)

  1. purchase sildenafil citrate 100mg viagra 100mg price in india online lowest price sildenafil

  2. […] >>>ECB trznuo uzde, inflaciju pretpostavio recesiji | monetarna politika […]

  3. […] ECB je u prvoj korekciji referentnu stopu iz negativnog teritorija gdje je boravila od velike dužničke krize izvukao na nulu, potom je napravio drugi, veći od očekivanog korak, i u rujnu stopu povećao na 0.75%. […]

  4. […] Euro i funta na pokazatelje su reagirali upečatljivim sunovratom na najniže razine u 20, odnosno 37 godina, ali se euro na kraju osokolio i završio u plusu. Zajednička valuta snaži od posljednjeg vijećanja Europske središnje banke (ECB) koja je uzde trznula snažnije od očekivanja. […]

Comments are closed.