Biznis i ekonomijaPreporučeno

ECB upozorio na zagrijavanje, snaženje šansi za korekciju tržišta nekretnina eurozone

Europska središnja banka (ECB) u srijedu je upozorila na zagrijavanje i pojačane šanse za korekciju u stambenom i poslovnom sektoru nekretnina u eurozoni.

“Rizici korekcija cijena u srednjoročnom razdoblju znatno su se povećali usred sve većih procjena, precijenjenih cijena kuća,” napisali su iz središnje banke u dvogodišnjem izvješću o stabilnosti.

>>>Pomama elite za najskupljim stanovima sugerira snaženje gentrifikacije Zagreba

ECB bilježi da je potražnja potaknuta prislinom pandemijskom štednjom i raskošnim fiskalnim politikama cijene nekretnina povećala za 7%, najbržim tempom od 2005. godine.

Izgradnja ne uspijeva zadovoljiti potražnju u većem dijelu europodručja, osobito u zemljama poput Njemačke, Francuske i Nizozemske koje su stanovništvu pružile snažnu i izravnu pandemijsku novčanu pomoć.

>>>Vlada RH daleko najgora i najnesposobnija u čuvanju dohotka | Eurostat

“Unatoč oporavku u stanogradnji, nestašica radne snage, remećenja u globalnim opskrbnim lancima i rast ulaznih cijena tereti sposobnost građevinskog sektora da proširi ponudu stanova, što stvara pritisak na povećanje cijena kuća,” odvagnuli su iz središnjice.

>>>Bezos za 165 milja piknuo imanje Warnera na Beverly Hillsu: WSJ

Izvješće navodi da je sektor poslovnih nekretnina u oporavku, ali su izgledi za “osobito siromašni” za komercijalni sektor niske kvalitete dok sve učestaliji rad na daljinu, brige oko zdravstvene sigurnosti i stremljenje prema ‘zelenoj’ imovini potražnju usmjeruju prema premium segmentu.”

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters