PreporučenoTech

ECDC očekuje značajni porast zaraza i smrtnih slučajeva: COVID-19 | procjena rizika

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u ponedjeljak je objavio 14. procjenu rizika od koronavirusa SARS-CoV-2 na području Europske unije i šireg Europskog gospodarskog prostora (EEA).

>>>Britanski soj mutirao prema ‘bijegu od cjepiva’ | COVID-19 Genomics UK

“Epidemiološka situacija od naše posljednje procjene rizika nastavlja izazivati veliku zabrinutost, s izrazito visokim stopama hospitalizacija i zaprimanja (pacijenata) u jedinicama intenzivnog liječenja. Studije i modeli pokazuju da, ukoliko se ne nastave ili čak pojačaju nefarmaceutske intervencije, u narednim mjesecima treba očekivati značajni porast novih zaraza i smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19. Prema podacima, B.1.1.7 inačica (poznata i kao britanski soj) trenutno je u EU/EEA puno raširenija i obilnija od B.1.351 (južnoafrički soj) i P.1 (brazilski soj) varijanti. Mi preporučujemo da zemlje članice nastave sa širenjem svojih kapaciteta za sekvenciranje i da koriste smjernice i podršku ECDC-a u sekvenciranju, zajedno s komplementarnim mjerama u zajednici kakve su testiranje, praćenje kontakata, izolacija slučajeva i samoizolacija njihovih kontakata,” rekla je povodom objave procjene rizika direktorica ECDC-a Andrea Ammon.

Visok-izrazito visok rizik

Iz Centra procjenjuju da je uslijed pojačane transmisije varijanti koje izazivaju zabrinutost, njihova potencijala da rezultiraju povećanom stopom ozbiljnijih manifestacija bolesti, i potencijala da su postojeća licencirana cjepiva djelomično ili većinom manje učinkovita protiv varijanti, u kombinaciji s velikom vjerojatnošću da će se povećati udio SARS-CoV-2 zbog B.1.1.7, a možda i B.1.351 i P.1, rizik za daljnje širenje novih inačica u EU/EEA visok-izrazito visok za generalnu populaciju i izrazito visok za ranjive pojedince.

>>>Prvi slučaj reinfekcije u Francuskoj – pacijent u ‘kritičnom stanju’ | SARS-CoV-2 501Y.V2

ECDC u procjeni napominje da “pandemijski zamor” – koji je WHO definirao kao “motivaciju za poštivanje preporučenih zaštitnih mjera” – raste u nekim okruženjima, i pozvao na hitnu akciju kako bi se izbjegli daljnji valovi zaraza i minimaliziralo nezadovoljstvo stanovništva.

Comments (2)

  1. […] ECDC očekuje značajni porast zaraza i smrtnih slučajeva: COVID-19 | procjena riz… 15/02/2021 […]

  2. […] ECDC očekuje značajni porast zaraza i smrtnih slučajeva: COVID-19 | procjena riz… 15/02/2021 […]

Comments are closed.