PolitikaPreporučeno

EGSO ‘objeručke’ prihvatio od hrvatske Vlade neizrečenu Europu blagostanja

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) slaže se prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a jer ih smatra sukladnim s ciljevima Odbora i povezanim s promicanjem snažne Europe blagostanja utemeljene na zajedničkim vrijednostima, priopćeno je u četvrtak.

EGSO-u prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a EGSO-u predstavio je ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman.

Prioriteti za koje se hrvatsko predsjedništvo EU-a namjerava zalagati, a naročito oni koji se odnose na održivost, koincidiraju s onima koja promiče Europski gospodarski i socijalni odbor, poručio je njegov predsjednik Luca Jahier.

>>>Hrvatske prioritete ‘održivog turizma’ podržava 13 članica, protiv je njih 10 dok su 4 suzdržane

“Pozdravljamo to što je jedan od hrvatskih prioriteta Europa koja se razvija, što se postiže osiguravanjem boljih uvjeta i izgleda za sve europske građane kroz uravnoteženi i održivi rast. Uvjereni smo da Program održivog razvoja mora biti glavni prioritet EU-a u sljedećem desetljeću jer savršeno balansira gospodarsko blagostanje, pitanja povezana s očuvanjem okoliša i društvenu inkluzivnost” rekao je Jahier.

Uz spomenuti, hrvatsko predsjedanje temelji se na još tri prioriteta: Europa koja štiti, Europa koja povezuje i utjecajna Europa.

“Ove prioritete možemo samo objeručke prihvatiti,” rekao je predsjednik Jahier, dodavši kako hrvatska premijera na europskoj pozornici dolazi u važnom trenutku za budućnost EU-a, s obzirom na to da se preklapa s ustoličenjem nove Komisije i posljednjom fazom brexita.

>>>I Island stavio blagostanje ispred BDP-a, pozvao na ‘alternativnu budućnost’

Europa se suočava i s mnogim drugim gorućim problemima kao što su katastrofalne posljedice klimatskih promjena, populizam ili produbljivanje gospodarskih i socijalnih nejednakosti među državama članicama čime bi se mogli ugroziti sami temelji europskog projekta.

“Gotovo nijedna država dosad se nije morala suočiti s takvim izazovima pri preuzimanju predsjedanja”, kazao je Jahier.

“Buzzword”

Finska je tijekom predsjedanja Europskom unijom otvorila raspravu o Europi blagostanja u kojoj profit i rušenje cijene rada (konkurentnost) više ne bi bili primarni gospodarski i politički ciljevi.

>>>Nova finska premijerka Plenkoviću predala ‘loptu’ snijega: VIDEO

“Europa je spremna za promjene ekonomske paradigme,” rekla je tamošnja ministrica za socijalnu politiku Aino-Kaisa Pekonen pa pozvala Hrvatsku i Njemačku da raspravu nastave tijekom svog predsjedanja.

>>>Novi Zeland predstavio ‘proračun za boljitak’, odmaknuo ekonomski uspjeh od BDP-a

“Wellbeing” ili blagostanje je i buzzword nove Europske komisije Ursule von der Leyen.

Hrvatska Vlada, dakako, nije čula finski poziv niti prepoznala htijenje EK pa u svom programu predsjedanja Unijom riječ “blagostanje” ne spominje.

Grabancijaš/Hina