PolitikaPreporučeno

EK gura gospodarsko samoranjavanje, Europljani na Twitteru nezadovoljni | embargo na rusku naftu

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen; Foto: Philippe Buissin/EP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je u srijedu u Strasbourgu prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine, sankcioniranje počinitelja zločina u Buči te odgovornih za opsadu Mariupolja.

>>>Rat u Ukrajini (tag)

U sklopu šestog paketa sankcija također je isključivanje najveće ruske banke Sberbanka iz SWIFT-a, zabrana emitiranja trima ruskim medijima u EU-u i zabrana lobiranja za ruske kompanije. Sankcionirat će se visoki vojni dužnosnici i pojedinci koji su počinili zločine u Buči te odgovorni za opsadu Mariupolja.

“Uvodi se potpuna zabrana uvoza ruske nafte koja se dostavlja brodovima ili naftovodima, sirove ili prerađene. Želimo osigurati postupno uvođenje zabrane na uredan način koji će omogućiti nama i našim partnerima da osiguraju alternativnu opskrbu sirove nafte unutar šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine”, izjavila je u Ursula von der Leyen u svom govoru u Europskom parlamentu.

>>>Ratna propaganda (tag)

“Tako ćemo povećati pritisak na Rusiju, a istodobno minimizirati kolateralnu štetu za nas i naše partnere diljem svijeta”, dodala je.

Von der Leyen je istaknula da gospodarstvo EU-a mora ostati snažno kako bi bilo u stanju pomoći Ukrajini.

“Sa svim ovim koracima, lišavamo rusko gospodarstvo sposobnosti da se diversificira i modernizira. Putin je htio izbrisati Ukrajinu sa zemljopisne karte. Jasno je da neće uspjeti, naprotiv, Ukrajina se podigla i ujedinila, a njegova vlastita zemlja Rusija tone”, rekla je von der Leyen.

>>>Putin uzvraća udarac: Moskva može proizvoljno i jednostrano okončati svaki izvoz i ugovor

Grabancijaš bilježi inicijalni dualizam u reakcijama građana ispod relevantne objave Europske komisije na Twitteru. No pregled 71 cvrkuta u prvih sat vremena sugerira da je protivljenje najavi značajno veće od podrške. Štoviše, pojedine su objave izrazito gnjevne, na granici ili izvan granica dobrog ukusa.

Prijedlog Komisije moraju odobriti i drugi dionici trodiobe vlasti na vrhu Unije, Vijeće EU-a i Europski parlament.

Pogledajte neke od reakcija na Twitteru:

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Hina