PolitikaPreporučeno

EK pregovora o cijenama plina, razvija strategiju oporezivanja i osiromašenja – zime i tmice

povjerenica Komisije za energiju Kadri Simson; Foto: Christophe Licoppe/EC

Europska komisija pregovara s pouzdanim dobavljačima plina o snižavanju cijena plina koji se dostavlja plinovodima, a ako to ne urodi plodom, onda je moguće ograničenje cijene plina, izjavila je povjerenica Komisije za energiju Kadri Simson.

“Pregovaramo s našim pouzdanim dobavljačima putem plinovoda. Ako to ne urodi plodom, onda je moguće ograničenje cijena”, izjavila je povjerenica Simson uoči izvanrednog sastanka ministara energetike država članica EU-a, koji će se u petak okupiti u Bruxellesu.

>>>Komisija traži štednju, žrtvu, porez solidarnosti… temeljnu reformu tržišta strujom

Očekuje se da će ministri postići suglasnost oko prijedloga za smanjenje potražnje za električnom energijom kako bi se snizile cijene električne energije za potrošače i mjera za raspodjelu viška prihoda energetskog sektora u korist krajnjih kupaca.

Zima, tmica

Komisija predlaže obvezu smanjenja potrošnje električne energije za najmanje 5 posto tijekom odabranih sati vršnog opterećenja. Države članice morat će utvrditi 10 posto sati s najvišom očekivanom cijenom i smanjiti potražnju tijekom tih vršnih sati.

>>>Europski proizvođači energije suočeni s principom Robina Hooda

Kao drugu mjeru Komisija je predložila  određivanje gornje granice prihoda za “inframarginalne” proizvođače električne energije, odnosno elektrane s nižim troškovima koje ne koriste plin za proizvodnju struje nego obnovljive izvore energije, nuklearnu energiju i lignit.

>>>Komisija predlaže porez na obnovljive izvore energije, redukciju struje

Kao treću mjeru Komisija predlaže privremeni solidarni doprinos za višak dobiti ostvarene u djelatnostima u sektorima nafte, plina, ugljena i rafinerija koje nisu obuhvaćene inframarginalnom gornjom granicom prihoda.

Pozivi na kontrolu cijena, netržišnu ekonomiju

Skupina država članica EU-a, među kojima je i Hrvatska, zatražila je od Europske komisije da za predstojeći izvanredni sastanak ministara energetike pripremi prijedlog o postavljanju gornje granice na veleprodajnu cijenu plina. Pismo s takvim zahtjevom do sada je potpisalo 15 država članica, koje bi mogle osigurati kvalificiranu većinu i usvojiti prijedlog. Ali, da bi prijedlog došao na dnevni red Vijeća mora ga predložiti Komisija, što je izostalo.

>>>Zima dolazi: Italija temperaturu u stanovima spušta na 19 ℃, u industriji 2 stupnja manje

Komisija je umjesto toga pripremila dokument koji će poslužiti kao podloga za raspravu na ministarskom sastanku.

U tom se dokumentu kaže da su “zanemarive” mogućnosti Rusije da preusmjeri prodaju svoga prirodnog plina prema drugim tržištima ako se odluči na to kao odmazdu u slučaju da EU uvede ograničenje cijene ruskog plina.

“U slučaju potpunog prekida dostave ruskog plina, EU bi se kao cjelina mogao nositi tijekom zime s prosječnom temperaturom zahvaljujući uskladištenim zalihama i planom za smanjenje potražnje koji je usvojen u srpnju”, kaže se u tom dokumentu.

>>>ArcelorMittal gasi visoku peć, zaustavlja proizvodnju čelika u ‘nekonkurentnoj’ Njemačkoj

Za one države članice koje su trenutačno ovisne o ruskom plinu treba naći rješenje u punoj solidarnosti ostalih članica, dodaje se u tom dokumentu.

Ekvilibrij

Povjernica Simson kaže da Rusija nije pouzdan partner, nego je uzrok problema.

“Čvrsto vjerujem da je potrebno ograničenje cijene ruskog plina na razini koja bi i dalje bila privlačna za njih da nastave izvoz u Europu”, kaže Simson.

>>>Zapadnjačke sankcije pune ruske državne kofere

Dodala je da je spremna predložiti ograničenje cijene plina koji je namijenjen za proizvodnju električne energije.

“Ograničenje mora biti na takvoj razini da ne dovede do povećanja potrošnje plina. Jer ako se troši i kupuje više plina na skučenom globalnom tržištu to će potaknuti daljnji rast cijena”, kaže Simson.

Pratite nas na Google vijestima