PolitikaPreporučeno

EK proizvoljno odredio rok valjanosti covid potvrda, cjepiva – naložio masovno docjepljivanje

Ursula von der Leyen; Foto: Steffi Loos/EC

Europska komisija je u četvrtak predložila da digitalne covid potvrde vrijede devet mjeseci nakon primanja preporučenih doza cjepiva protiv covida-19.

Komisija je u četvrtak predstavila prijedlog preporuka za sigurno putovanje unutar EU-a koje bi se trebale primjenjivati od 10. siječnja sljedeće godine.

Komisija poziva države članice da odmah poduzmu potrebne korake kako bi osigurale pristup cjepivu za one osobe kojima će uskoro proći devet mjeseci od zadnje preporučene doze koju su primili.

>>>Komisija nabavila monstruoznih pet milijardi doza cjepiva za sljedeće dvije godine

Što se tiče dodatnih, booster doza, Komisija kaže da zasad nema studija o učinkovitosti booster doza u pogledu prenošenja virusa i da stoga nije moguće odrediti razdoblje valjanosti potvrda nakon cijepljenja.

>>>‘Drastičan porast’ zaraza u 118% procijepljenom Gibraltaru | COVID-19

“Ipak, s obzirom na podatke koji se pojavljuju, može se očekivati da zaštita od booster doza traje dulje nego zaštita od prve serije cijepljenja”, navodi Komisija i dodaje da će pozorno pratiti nove znanstvene dokaze te da će, bude li potrebe, predložiti odgovarajuće razdoblje u kojem bi vrijedile digitalne potvrde nakon primanja booster doze.

Režim

Osobe koje imaju valjanu digitalnu covid potvrdu ne bi načelno trebale biti podvrgnute dodatnim restrikcijama i zahtjevima, poput testiranja i karantene, bez obzira odakle u EU kreću na put unutar Unije. Od osoba bez takvih potvrde može se tražiti testiranje prije polaska i nakon povratka s puta.

>>>WHO upozorio na zarazu cijepljenih, uništio argumente Stožera za diskriminaciju necijepljenih

Komisija također predlaže i promjene u označavanju bojama karte Europe, koja uglavnom ima informativnu svrhu, ali može poslužiti i za koordinaciju mjera. Kod označavanja pojedinih područja bojama uzele bi se u obzir kombinacija novih slučajeva zaraze i stopa procijepljenosti.

>>>Cjepivo protiv bolesti COVID-19 najlukrativniji proizvod u 17 desetljeća Pfizera

Za putovanja iz područja označenih zelenom bojem ne bi trebalo biti nikakvih ograničenja, dok bi se putovanja iz tamnocrvenih zona trebala obeshrabrivati, a osobe koje bi putovale iz tih područja a nisu cijepljeni niti su preboljele covid-19 morale bi se testirati prije polaska na put i otići u karantenu po dolasku.

>>>Izrael: ‘većina hospitaliziranih pacijenata zapravo je procijepljena’

Iznimke iz predloženih mjera trebale bi vrijediti za osobe koje žive uz granicu koju dnevno prelaze, za djecu ispod 12 godina te za osobe koje putuju iz bitnih razloga.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (11)

 1. […] EK proizvoljno odredio rok valjanosti covid potvrda, cjepiva – naložio mas… 25/11/2021 […]

 2. […] >>>EK proizvoljno odredio rok valjanosti covid potvrda, cjepiva – naložio masovno docjep… […]

 3. […] >>>EK proizvoljno odredio rok valjanosti covid potvrda, cjepiva – naložio masovno docjep… […]

 4. […] >>>EK proizvoljno odredio rok valjanosti covid potvrda, cjepiva – naložio masovno docjep… […]

 5. […] na stranu, Europska je komisija proizvoljno odvagnula da je rok trajanja covid propusnica – zaštite cjepivom – devet mjeseci i da će za […]

 6. […] >>>EK proizvoljno odredio rok valjanosti covid potvrda, cjepiva – naložio masovno docjep… […]

 7. […] >>>EK proizvoljno odredio rok valjanosti covid potvrda, cjepiva – naložio masovno docjep… […]

 8. […] >>>EK proizvoljno odredio rok valjanosti covid potvrda, cjepiva – naložio masovno docjep… […]

 9. […] Dosadašnje izjave i spoznaje s juga Afrike u oštrom su kontrastu s onima u Europi i Americi gdje pojedine državne i zdravstvene vlasti ponovno dižu po zdravlje razorni strah ili paniku. U Europskoj uniji se osobito ističe predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pod čijim je patronatom naručena kolosalna količina cjepiva i osmišljena shema redovitog docjepljivanja građana u roku od šest do devet mjeseci. […]

 10. […] >>>EK proizvoljno odredio rok valjanosti covid potvrda, cjepiva – naložio masovno docjep… […]

 11. […] >>>EK proizvoljno odredio rok valjanosti covid potvrda, cjepiva – naložio masovno docjep… […]

Comments are closed.