FunPreporučeno

EK za ‘život bez straha’ na Međunarodni dan borbe protiv homofoba, transfoba i bifoba

Foto: rawpixel

Danas, 17. svibnja, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, kojim se skreće pozornost na diskriminaciju kojoj su izložene lezbijske, homoseksualne, biseksualne, transrodne i interseksualne (LGBTI) zajednice u EU-u i diljem svijeta.

“Europska komisija uvijek snažno osuđuje nasilje, diskriminaciju, zlostavljanje i govor mržnje na temelju spolne orijentacije, rodnog identiteta ili spolnih obilježja. Svi imamo pravo živjeti bez straha od dehumanizacije, zlostavljanja ili čak progona bez obzira na to kako se identificiramo i koga volimo, a to pravo treba odlučno braniti ako želimo živjeti u ravnopravnom društvu,” izjavio je prvi potpredsjednik Frans Timmermans.

Javno pokazivanje spolne orijentacije i rodnog identiteta, npr. držanje za ruke na ulici ili objava slike na društvenim medijima, često se dočekuje opaskama punim predrasuda i mržnje, pa čak i nasiljem.

Vera Jourová

>>>Charlize Theron kaže da je njezin stariji sin curica

Povjerenica Vera Jourová dodaje da: “Diskriminacija LGBTI zajednice u EU-u obuhvaća mnoge aspekte života, primjerice zapošljavanje, socijalno osiguranje i zaštitu, obrazovanje te zdravstvo. Javno pokazivanje spolne orijentacije i rodnog identiteta, npr. držanje za ruke na ulici ili objava slike na društvenim medijima, često se dočekuje opaskama punim predrasuda i mržnje, pa čak i nasiljem. Uspostavili smo niz mjera na razini EU-a, no države članice imaju ključnu ulogu u osiguravanju učinkovitosti tih napora. Zbog toga snažno potičem države članice da nastave i prošire vlastite inicijative u tom području.”

Visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini također je danas objavila izjavu u ime Europske unije.

U ožujku ove godine Komisija je objavila svoje godišnje izvješće o provedbi popisa mjera za promicanje ravnopravnosti LGBTI osoba za 2018. godinu. U izvješću se daje pregled ambicioznog skupa mjera koje Komisija provodi u borbi protiv diskriminacije LGBTI osoba. Sjedište Europske komisije večeras će biti osvijetljeno u bojama dugine zastave u znak podrške LGBTI zajednici i njezinim saveznicima. Danas poslijepodne Agencija EU-a za temeljna prava i tridesetak diplomatskih predstavništava iz cijelog svijeta objavit će zajedničku izjavu kako bi obilježili današnji dan.

Komisija će danas pod pokroviteljstvom povjerenika Günthera Oettingera organizirati događanje za osoblje Europske komisije na temu “Dugine mreže: koliko su važne?”. Petnaestoga lipnja povjerenica Jourová pridružit će se predstavnicima Europske komisije na mimohodu EuroPride u Beču, navodi se u priopćenju EK.

Pratite nas na Google vijestima