PolitikaPreporučeno

Eklipsa Zlatne zore u grčkom parlamentu  

Grčka neonacistička stranka Zlatna zora koja je prvog parlamentarnog zastupnika dobila u 2012. godini nije uspjela prijeći prag od 3% na izvanrednim nedjeljnim izborima u Grčkoj i više nema predstavnika u parlamentu.

“Neonacistička stranka je izvan parlamenta. Oni su glas Grka koristili za širenje nacističke propagande i to je sad gotovo,”

Osumnjičena za udruživanje u zločinačku organizaciju stranka ujedno gubi imunitet u suđenju zbog ubojstva antifašističkog rappera Pavlosa Fyssasa u 2013. godini koje je počinio pobornik Zlatne zore.

“Neonacistička stranka je izvan parlamenta. Oni su glas Grka koristili za širenje nacističke propagande i to je sad gotovo,” izjavio je zastupnik ljevičarske Syrize Stelios Kouloglou za Euractiv uz ocjenu kako je riječ o najboljoj od izbornih vijesti.

On je podsjetio da je Zlatna zora bila “simptom” financijske krize i mjera štednje i dodao da u parlament ulazi njezina “ozbiljna inačica”, stranka Grčko rješenje.

>>>Prekarijat u predizbornoj Grčkoj

Grčko rješenje je proruska, nacionalistička i protuimigracijska stranka. Na izborima je osvojila 3.7 posto glasova. “Iako su oni očiti ultranacionalisti, oni nemaju referenci s neonacizmom,” rekao je Kouloglou.