Biznis i ekonomijaPreporučeno

Ekonomija eurozone ‘blizu zatajenja’: IHS Markit

Sentiment u proizvodnom sektoru europodručja u rujnu se spustio na razine kakve nisu viđene gotovo sedam godina, otkriva u ponedjeljak objavljena anketa IHS Markita.

Prema prvim procjenama, Indeks menadžera nabave (PMI) je s 47 postotnih bodova u kolovozu u rujnu kliznuo na 45.6, najnižu razinu u posljednjih 83 mjeseca. Ekonomisti su za FactSet predviđali vrijednost od 47.3.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) u sektoru. 

Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

Pale su i aktivnosti uslužnog sektora eurozone, s 53.5 u kolovozu, na 52 u rujnu, ispod očekivanja ekonomista o smanjenju na 53.2 posto.  

“Ekonomija eurozone je blizu zatajenja dok produbljenje usporavanja u proizvodnom sektoru pokazuje znakove širenja na uslužne djelatnosti,” komentirao je glavni ekonomist IHS Markita, Chris Williamson.

Markit je u ponedjeljak objavio i podatke za Njemačku, čija se ekonomija prema prvim podacima smanjila u rujnu. Zasebni indeks za njemačku manufakturu pao je s 43.5 u kolovozu na 41.4 u rujnu.

>>>Kontrakcija njemačke ekonomije: rujan/IHS Markit

Suočena s posljednjim kretanjima u eurzoni, Europska središnja banka je 12. rujna negativne kamatne stope gurnula dublje u minus i najavila novu rundu stvaranja novca u ritmu od 20 milijardi eura mjesečno.

>>>De Cos poziva na strukturne reforme i fiskalne akcije za oživljavanje eurozone

via MarketWatch