PolitikaPreporučeno

Ekvador odbacio socijalističkog, izabrao protržišnog predsjednika

Guillermo Lasso; Foto: AGENCIA EFE/YouTube

Bankar Guillermo Lasso neočekivano je u nedjelju pobijedio na predsjedničkim izborima u Ekvadoru uz zavjete da će nacionalno gospodarstvo iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa izvući protržišnim politikama.  

Lasso je u drugom krugu osvojio 52% glasova i porazio socijalističkog favorita Andresa Arauza.

>>>Peović traži alternativu slobodnom tržištu

Reuters navodi da je pobjedi izgledno pomogao prijepor oko glasova koji je u prosjeku svaki šesti glasački listić učinio nevažećim.

Analitičari očekuju da će 65-godišnji predsjednik ekonomiju pokušati ponovno pokrenuti liberalnim politikama kakve su označile mandat njegova prethodnika, Lenina Morena, koji je uspio sanirati javne financije ali ne i krhko tržište rada.

“Trećina Ekvadoraca živi u siromaštvu, a samo tri od njih 10 ima pristup zapošljavanju,” rekao je Lasso prošloga tjedna na predizbornom skupu. “To su dva cilja koja bi u dijalogu trebala ujediniti 100% ekvadorskih političara.”

Lasso je svoju treću kampanju utemeljio na privlačenju stranih investicija u svrhu stvaranja radnih mjesta i jačanju ulaganja u poljoprivredu. Njegov je plan radikalno različit od Arauzova koji je milijunu siromašnih obitelji obećao direktne uplate novca u iznosu od 1,000 dolara i povratak programa socijalne pomoći koje je osmislio njegov mentor i bivši predsjednik  Rafael Correa.

>>>‘Bratstvo i jedinstvo za kuhinjskim stolom’: zbornik znanstvenih radova o socijalističkoj prehrani

Procjenjuje se da će novi predsjednik imati veći kapacitet u pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom, iako je već najavio da neće prihvatiti plan MMF-a o povećanju poreza, što bi moglo utjecati na fiskalne balanse.

Oporavak će ovisiti i o restrukturiranju kampanje cijepljenja čiji je dosadašnji tijek okaljan nepotizmom i učestalim ostavkama ili otkazima u ministarstvu zdravstva.