Biznis i ekonomija

El-Erian: središnje banke nemaju odgovor na koronavirus

Bivši izvršni direktor velikog fonda Pimco i aktualni glavni ekonomski savjetnik Allianza Mohamed El-Erian u ponedjeljak upozorava investitore da promisle prije kupnje dionica pogođenih koronavirusom Wuhan čak i ako se njihov pad učini privlačnim.

“Dugo sam smatrao da je sentiment tržišta tako snažan da možemo prevladati rastući popis ekonomskih nesigurnosti. No koronavirus je drukčiji. On je velik. On će paralizirati Kinu i to će poskakivati kroz globalnu ekonomiju,” ocijenio je. “‘Bitno je što se na njega ne može odgovoriti politikom središnjih banaka. Trebali bismo tome posvetiti više pozornosti. I trebali bismo se pokušati oduprijeti našoj sklonosti da kupimo ‘dip'”.

>>>Kronologija koronavirusa Wuhan*

Ekonomist je dodao da “pravila igre” koja i sam koristi nisu primjenjiva u slučaju epidemije i da potezi središnjih banaka poput stvaranja novca, injekcija likvidnosti ili smanjenja kamatnih stopa za financijski sustav predstavljaju “uvjetovane reflekse” koji dolaze s pretpostavkom da je aktualni šok “privremen, zauzdan i reverzibilan”, a te je tri riječi teško povezati s koronavirusom

Kineska središnja banka je u nedjelju 2. veljače najavila injekciju likvidnosti od 1.2 trilijuna renminbija (173.8 milijardi dolara) kako bi u ponedjeljak podržala otvaranje azijskih tržišta dionica i roba, ali su ona svejedno snažno posrnula.

>>>‘Wipeout’ na šangajskoj burzi

Panika je bila osobito uočljiva na .SSE indeksu šangajske burze koji je odmah nakon otvaranja pao za gotovo 9% što podrazumijeva gubitak vrijednosti od oko 370 milijardi dolara.

Grabancijaš/CNBC