Biznis i ekonomijaPreporučeno

El Salvador lansirao bitcoin kao sredstvo plaćanja, poljuljao čitavo tržište kriptovaluta

Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele sa suprugom Gabrielom Rodríguez; Foto: Presidencia El Salvador

Tržište kriptovaluta u utorak se poljuljalo nakon što je El Salvador postao prva zemlja u kojoj je bitcoin prihvaćen kao sredstvo plaćanja.

Bitcoin se prvo propeo do $52,948.00 pa krenuo s urušavanjem, na trenutke za više od 17%, sve do 43,000 dolara – prije djelomičnog oporavka na 47,140.27 dolara.

Vrijednost nove uzdanice kriptovaluta, ethera, pala je za 11.99%.

>>>Musk nastavlja s velebnim remećenjem kriptotržišta, izazivanjem gnjeva i psihoze ‘bitcoinera’

Velike burze i mjenjačnice Coinbase Global Inc i Kraken tijekom dana su bilježile tehničke poteškoće i zadršku pojedinih transakcija.

Dionice Coinbasea kliznule su za 4.02%.

Reuters bilježi rasprodaju svega povezanog s tržištem, od kriptorudara Riot Blockchaina čija je dionica pala za 7.38% do MicroStrategyja (-7.64%) čiji je vlasnik Michael J. Saylor jedan od evanđelista bitcoina.

Kontekst

El Savlador je prožet epohalnom korupcijom s oko 25.000 organiziranih kriminalnih skupina, sindikata i organizacija s oko 60,000 članova kojima će korištenje bitcoina itekako dobro doći za pranje i skrivanje nezakonito stečenog novca.

>>>Svjetska banka odbila pomoći El Salvadoru u implementaciji bitcoina

Bitcoin je kao valutu predložio i progurao predsjednik Nayiba Bukele unatoč protivljenju zabrinutih građana. Iako nema konsenzusa, većina regulatora i analitičara drži da je povijesno nepostojan i velikim oscilacijama sklon “coin” imovina sličnija zlatu nego gotovom novcu.

Izvan “beta testa” u El Salvadoru zagovornici i pobornici kriptovaluta dugo tvrde da je Latinska Amerika idealna za njihovo usvajanje zbog velikih iznosa repatrijacija novca ili čak kao alternativa za središnje banke čije valute neprestano gube vrijednost.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters/CNBC

Comments (2)

  1. […] je u posljednjem tjednu ponovno pokazao sklonost divljanju nakon što je postao službeno sredstvo plaćanja u El […]

  2. […] >>>El Salvador lansirao bitcoin kao sredstvo plaćanja, poljuljao čitavo tržište kriptov… […]

Comments are closed.