PolitikaPreporučeno

El Salvador otvorio ‘mega kaznionicu’ za 40.000 zatvorenika | VIDEO

Foto: @nayibbukele/Twitter

Vlada El Salvadora u petak je tisuće kriminalaca, pripadnika kartela i bandi, prebacila u novootvorenu “mega kaznionicu”.

“Ovo će biti njihov novi dom, gdje više neće moći činiti nikakvu štetu populaciji,” napisao je predsjednik Nayib Bukele u objavi na Twitteru.

>>>U gangsterskom predgrađu San Salvadora razmješteno 10.000 vojnika | VIDEO

U velebni zatvor koji slovi kao najveći u obje Amerike može stati 40.000 osuđenih. U prvoj je tranši primio njih oko 2.000.

Bukele je objavio videozapis prevoženja i “udomljavanja” u kojem je sudjelovalo na desetke autobusa, stotine čuvara i redara.

Zatvorenici išarani tetovažama u kaznionicu su i ćelije ušli utjerani poput stada, odjeveni samo u bijele bokserice.

>>>El Salvador lansirao bitcoin kao sredstvo plaćanja, poljuljao čitavo tržište kriptovaluta

Predsjednik je lani od svojih saveznika u zastupničkom domu zatražio da na određeno vrijeme suspendiraju pojedina ustavna prava kako bi stvorio okvir za masovna uhićenja, mjere su od uvođenja produljene nekoliko puta.

Tijekom izvanrednog stanja vlasti su bez naloga uhitile više od 64.000 osumnjičenih uz neograničeni pristup privatnim komunikacijama i uskraćivanje prava na obranu.

>>>UN detektirao veliku i rastuću glad u Srednjoj Americi

Pojedine humanitarne organizacije tvrde da je mreža bačena preširoko te zahvaća nedužne ili da su deseci zatočenika umrli u policijskom pritvoru.

“Čišćenje” ima veliku građansku potporu i ministar unutarnjih poslova kaže da će se ono nastaviti sve do hvatanja svih kriminalaca.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comment here