PreporučenoTech

Električni automobili u siječnju ugrabili 44.3% norveškog tržišta, e-tron na tronu

e-tron; Foto: Audi

Novi električni automobili su u siječnju 2020. imali udjel od 44.3% na norveškom tržištu, što je više nego u istom mjesecu godinu prije, ali manje od zacrtanih ciljeva i prognoza, otkrili su u ponedjeljak objavljeni podaci Norveške federacije za ceste (OFV).

Udio električnih automobila je u siječnju 2019. iznosio 37.8% i nastavio rasti da bi na godišnjoj razini zahvatio 42.4% tržišta. Iako su rezultati nezamislivi u drugim zemljama norveška vlada u tekućoj godini priželjkuje “elektrifikaciju” u rasponu od 50-60% mjesečno u nastojanju da prodaju automobila s motorima na unutarnje sagorijevanje dokine do polovice desetljeća.

>>>Vrijednost Tesle poletjela iznad združene vrijednosti GM-a i Forda

Vlada je električna vozila građanima približila kroz niz poreznih olakšica u odnosu na tradicionalne automobile, što naciju čini sjajnim testnim poligonom za automobilsku industriju. Audi se u takvom kontekstu u posljednja četiri mjeseca pokazao kao glavni rival Tesli i svojim prvim električnim SUV-om, luksuznim “e-tronom”, u siječnju osvojio 9.4 posto tržišta. Prosječna cijena e-trona je oko pola milijuna kuna na većini tržišta, ali se u Norveškoj može nabaviti za oko 150 tisuća kuna manje što ga stavlja u cjenovni razred Modela 3.

Tesla je u siječnju pronašao 106 kupaca za Model 3, dok je e-tron prodan u 902 primjerka. Slijede ga Renault Zoe (533) i električni Golf VW-a (511).

>>>Ford predstavio prvi od 16 najavljenih električnih automobila: Mustang Mach-E

Iako brojke sugeriraju slabu prodaju Tesle, njegov Model 3 je lani bio daleko najpopularniji električni automobil u Norveškoj s tržišnim udjelom od 11% (oko 15,700 primjeraka). Iza statistike, kompanija sa sjedištem u Kaliforniji je prošlog tjedna najavila isporuku cjenovno pristupačnih Modela Y (oko 250,000 kuna bez i potencijalno ispod 150 tisuća kuna sa subvencijama) u prvom umjesto zadnjem kvartalu ove godine što određen broj kupaca tjera da pričekaju s kupnjom.