Biznis i ekonomijaPreporučeno

Elon Musk mogao bi postati prvi svjetski bilijunaš | Morgan Stanley

Elon Musk, aktualni svjetski prvak u bogatstvu, mogao bi postati i prvi svjetski bilijunaš, predviđa investicijska banka Morgan Stanley.

Prognoza se temelji na potencijalu svemirske kompanije SpaceX koja je trenutačno zasjenjena Teslom.

>>>Narodni ‘Gigaparty’ Elona Muska u Njemačkoj | VIDEO

Analitičar Adam Jones kaže da je SpaceX u kratkom razdoblju od osnivanja u 2002. godini “osporio svaku pretpostavku o tome što je moguće u tom vremenskom roku, u smislu raketa, lansiranja i popratne infrastrukture.”

“Više od jednog klijenta nam je reklo da, ukoliko Elon Musk postane prvi bilijunaš, to neće biti zbog Tesle. Drugi su procijenili da bi SpaceX na kraju mogao postati najvrjednija kompanija svijeta – neovisno o industriji.”

Iz banke procjenjuje da rakete za višekratnu upotrebu koje ljude i teret mogu odvesti do Mjeseca ili Marsa imaju potencijal transformirati očekivanja investitora o svemirskoj industriji. “Kako je to rekao jedan od klijenata, ‘govoriti o svemiru prije Zvjezdobroda je kao pričati o internetu prije Googlea.'”

>>>SpaceX zasjenio konkurenciju, civile lansirao u visoku baš visoku orbitu | VIDEO

Jones procjenjuje da bi aktualna vrijednost SpaceX-a, koji je u privatnom vlasništvu, mogla sezati do 200 milijardi dolara, te da će nastaviti rasti s otvaranjem novih potencijala, uključujući izgradnju svemirske infrastrukture, opservatorija Zemlje, istraživanje dubokog svemira ili iskorištavanje asteroida.

Musk, čiji je udjel u SpaceX ugrubo 48%, trenutačno slovi kao najbogatiji čovjek svijeta. Bloombergov indeks milijardera procjenjuje da posjeduje oko 241 milijarde dolara, 42 milijarde više nego drugoplasirani Jeff Bezos.

Pratite nas na Google vijestima

via Guardian