PreporučenoTech

Elon Musk pozvao sljedbu na brisanje facebooka uz jednostavan argument: ‘jadan je’

Elon Musk se 5. veljače pridružio Marku Hamillu i Stephenu Kingu pa svoje sljedbenike na Twitteru pozvao da izbrišu profile na facebooku.

On je reagirao na tweet komičara, pisca i glumca Sache Barona Cohena koji je napisao:

“Mi ne dopuštamo 1 osobi da kontrolira vodu za 2.5 milijarde ljudi. Mi ne dopuštamo 1 osobi da kontrolira električnu energiju za 2.5 milijarde ljudi. Zašto onda dopuštamo 1 osobi da kontrolira informacije koje vidi 2.5 milijarde ljudi? Facebook moraju regulirati vlade, umjesto da njime vlada jedan car!”

Osnivač Tesle je u reakciji bio koncizniji s argumentom generalnog karaktera:

“#DeleteFacebook, on je jadan.”

Nepopravljiva delikvencija i recidivizam

Facebook trpi postojanu kritiku kroz čitav životni vijek. Zviždač Edward Snowden je mrežu povezao s američkim sustavom masovnog nadzora PRISM, kompanija je nebrojeno puta optužena za trgovinu privatnim podacima svojih korisnika ili praćenje trećih korisnika nakon što oni to izričito odbiju. Primjerice, čak i postavljanje gumba lajk uobičajenog na web stranicama podrazumijeva prijenos podataka Facebooku na što se lani osvrnuo i Europski sud.

>>>Privatne večere Zuckerberga s američkom krajnjom desnicom, nacionalistima: Politico

Posljednji val napuštanja izaziva odluka kompanije da doslovce dopusti laži u političkom oglašavanju, što je naizgled uzrujalo sve osim Trumpa. Facebook se u svojoj odluci da profit pretpostavi istini našao izoliran nakon što je Twitter u listopadu prošle godine odbio sve političke oglase u vrijeme izbora, a Google rekao da neće prihvatit oglase s neprovjerenim ili dokazano netočnim informacijama.

>>>‘Dezinformacijom-do-profita’: plaćene laži u oglasima političara OK za Facebook

Grabancijaš je prvi hrvatski portal koji otvoreno bojkotira facebook zbog spomenutih i nespomenutih razloga te na svoje stranice ne umeće niti jedan kôd povezan s tom društvenom mrežom, uključujući gumb lajk i oglase.