PreporučenoTech

Elon Musk preuzeo Twitter: ptica je oslobođena

Merkurijanski i ekscentrični poduzetnik Elon Musk u četvrtak je preuzeo vlasništvo nad utjecajnim mikroblogom Twitterom i uručio otkaze dosadašnjim direktorima kompanije.

“Ptica je oslobođena,” napisao je.

Kontekst

Njegova objava zaključuje višemjesečnu sagu tijekom koje je Musk prvo krenuo u preuzimanje da bi potom ustuknuo citirajući nedoumice oko broja lažnih korisnika i zabrinutost zbog stanja u globalnom gospodarstvu.

>>>Musk ima ‘super loš osjećaj’ o ekonomiji, želi desetak tisuća otkaza u Tesli

Twitter je na povlačenje reagirao pokretanjem arbitražnog postupka pred američkim sudom povijesno sklonom presudama koje silom zaključuju slične akvizicije.

>>>‘Javni spektakl, remećenje operacija, uništavanje vrijednosti dioničarima’ | Twitter vs. Musk

Musk je kupnju uokvirio kao borbu za slobodu govora i zavjetovao da će stvoriti platformu koja unaprjeđuje globalnu svijest i savjest.

U međuvremenu je doradio svoje apsolutističko htijenje i signalizirao da ne namjerava dopustiti procvat govora mržnje ili podjela.

>>>Musk zastao s akvizicijom Twittera, zatražio podatke o botovima, fejk korisnicima

Također je najavio da će dokinuti proliferaciju botova i spam računa te algoritam koji određuje, promovira ili potiskuje objave učiniti javnim.

Odmazda

Musk je u prvom potezu uručio otkaze izvršnom direktoru Twittera Paragi Agrawalu, glavnom financijskom direktoru Nedu Segalu i šefici za pravna pitanja i politiku Vijayi Gaddei koji iz radnih odnosa izlaze kao multimilijunaši.

Izvori upoznati s odmazdom kažu da su Agrawal i Segal iz ureda u San Franciscu ispratili zaštitari.

Preuzimanje izaziva nedoumicu i nesigurnost za sve zaposlenike kompanije, njih oko 7,500, budući da je Musk najavio “racionalizaciju” poslovanja.

>>>Elon Musk preuzima Twitter u monumentalnoj prekretnici za slobodu govora

On je u prvom susretu sa svojim novim radnicima pokušao umanjiti bojazan o velikom broju otkaza, istovremeno se dodvoravajući oglašivačima uz tvrdnju da njegova prijašnja, na trenutke oštra kritika poslovne strategije i cenzure, neće umanjiti potencijal monetizacije.

>>>Urušila se dionica Tesle, isparilo 126 milijardi dolara

“Twitter očito ne može postati svima otvoren pakleni krajobraz u kojem svatko može reći bilo što bez posljedica!” napisao je u četvrtak u otvorenom pismu oglašivačima.

Vizija

Unatoč pojašnjenju, preuzimanje izaziva velika očekivanja istaknutih osoba koje su se našle sa zaključanim računima.

>>>Američki prizivni sud podržao teksaški zakon o slobodi govora na internetu

Musk je najavio političku nepristranost i “oslobođenje” korisnika za koje procjeni da su neopravdano blokirani, što se uglavnom odnosi na konzervativne struje, uključujući bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

>>>‘Orvelijanski’ Twitter vratio analizu visoke smrtnosti cijepljenih sa srčanim oboljenjima | COVID-19

Iako su njegovi planovi daleko od konkretnih, posljednje izjave sugeriraju viziju stvaranja “super aplikacije” koja će nuditi različite usluge, od novčanih transfera do kupnje proizvoda ili ponude taksi vožnji na zahtjev.

Novi vlasnik Twitter povlači s javnih burzi i s petkom odnosi u privatne vode.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Elon Musk preuzeo Twitter: ptica je oslobođena […]

Comments are closed.