PreporučenoTech

EMA će potvrditi ‘jasnu vezu’ između cjepiva AstraZenece i ugrušaka u mozgu | službenik

Foto: CNA/YouTube

Postoji “jasna veza” između cjepiva protiv bolesti COVID-19 AstraZenece i izuzetno raritetnih krvnih ugrušaka u mozgu ali je mogući uzrok još uvijek nepoznanica, izjavio je viši službenik Europske agencije za lijekove (EMA) u intervjuu za talijanski dnevni list Il Messaggero.

“Po mom mišljenju sada to možemo reći, jasno je da postoji povezanost s cjepivom. Međutim, još uvijek ne znamo što uzrokuje ovu reakciju. Čini se da su ove cerebralne tromboze s nedostatkom trombocita glavni događaj za istraživanje. Ukratko: u sljedećih ćemo nekoliko sati reći da veza postoji, ali još uvijek moramo razumjeti kako se to događa,” odgovorio je Marco Cavaleri, predsjedavajući tima za procjenu cjepiva u EMA-i, na pitanje o mogućoj vezi između cjepiva AstraZeneca i slučajeva nastanka krvnih ugrušaka u mozgu.

>>>Rezultati posljednjih istraživanja o ‘visokootpornim mutacijama’, reinfekcijama | COVID-19

Cavaleri je dodao da će EMA službeno potvrditi vezu iako ovog tjedna izgledno neće biti u poziciji za iznošenje decidiranih preporuka povezanih s dobi osoba koje primaju cjepivo.

EMA u inicijalnom odgovoru na istragu spomenutih i drugih slučajeva krvnih poremećaja nije odbacila niti utvrdila direktnu vezu s cjepivom, iako su to učinili pojedini nacionalni regulatori, prije svih u Norveškoj.

>>>Informacije za pacijente i liječnike, precizan uvid u ocjenu cjepiva AstraZenece | Komisija

Agencija je još prošloga tjedna odbacivala vezu između nuspojava i cjepiva, navodeći da revizija do sad nije identificirala specifične rizične faktore kakvi su dob, spol ili postojeće zdravstvene tegobe.

Pojedine su nacionalne vlasti, uključujući Kanadu, Njemačku i Nizozemsku, primjenu cjepiva AstraZenece ograničile na osobe starije od 55 ili 60 godina nakon što je zamijećen nerazmjerno visok postotak “neželjenih događaja” u mladih i sredovječnih žena.

>>>Plenković iznio činjeničnu netočnost, pravdao odluke o nabavi cjepiva

Očekuje se da će EMA o napretku istrage o povezanosti cjepiva i krvnih poremećaja te eventualnim novim spoznajama o uzročno-posljedičnoj vezi izvijestiti u srijedu.

EMA i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i dalje ističu da su 44 službeno prijavljena i ispitana slučaja cerebralne sinusne venske tromboze (CVST) zabilježena unutar uzorka od 9.2 milijuna ljudi koji su cjepivo primili u Europskoj ekonomskoj zajednici, odnosno da korist od cijepljenja nadilazi rizike.

Comments (1)

  1. […] izrazito raritetnih pojava krvnih ugrušaka koji su, ovisno o izvoru, “možda i/ili izvjesno” povezani s cjepivom AstraZenece, dvadeset su puta učestaliji u žena mlađih od 60 godina […]

Comments are closed.