Tech

EMA prepoznala vezu između mRNK cjepiva i upala srca

Europski regulator za lijekove utvrdio je “moguću vezu” između izrazito raritetnih upala srca i mRNK cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech i Moderne, objavljeno je u petak uz ponavljanje poruke da zaštita od cijepljenja transcendira rizike od bolesti COVID-19.

>>>Izrael: među novooboljelima 55% cijepljenih, učinkovitost mRNK cjepiva revidirana na 64% | COVID-19

“Stanja, miokarditis i perikarditis, moraju se navesti kao nuspojave dvaju mRNK cjepiva,” rekao je odbor za sigurnost Europske agencije za lijekove (EMA).

Agencija je potvrdila u Izraelu i Sjedinjenim Državama već utvrđenu “veću od očekivane” učestalost upala srca u osoba mlađe životne dobi i u roku od 14 dana od primanja druge doze.

>>>Američki regulator smjernicama i uputama za korištenje mRNK cjepiva dodao rizik od upala srca

Simptomi navedenih stanja uključuju gubitak daha, palpitaciju (lupanje) srca i bol u prsima.

EMA je revidirala više od 300 slučajeva miokarditisa i perikarditisa u Europskoj uniji, Islandu, Norveškoj i Lihtenštajnu, odnosno u okviru šireg Europskog ekonomskog područja (EEA).

Većina slučajeva je povezana s cjepivom Pfizera, nazvanim Comirnaty, rekli su regulatori.

>>>16-godišnjak pretrpio zastoj srca po cijepljenju, vlasti izdale smjernice za tjelovježbu | COVID-19

Slučajevi miokarditisa i perikarditisa bili su “općenito blagi”, a pojedinci se “oporavljaju u kratkom vremenu nakon standardnog liječenja i odmora,” naveli su iz Pfizera po objavi EMA-e.

Sigurnosni odbor EMA-e također je rekao da osobe s poviješću raritetnog sindroma kapilarnog curenja (CLS) ne smiju biti cijepljene cjepivom Johnson & Johnsona.

>>>Veliko razočaranje u cjepivo Johnson & Johnsona | COVID-19

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters