Biznis i ekonomijaPreporučeno

Engleska banka propituje spremnost financijskog sustava za uvođenje negativnih kamata

Ilustracija: Chris/moneycortex

Engleska (središnja) banka (BoE) u ponedjeljak je od komercijalnih banaka zatražila informacije o njihovoj spremnosti za poslovanje u okolišu negativnih kamatnih stopa, nakon što je upravno vijeće prošloga mjeseca natuknulo da razmatra njihovu primjenu.

>>>Tržišta se klade na prvu negativnu kamatnu stopu u povijesti Engleske banke

“Kao dio ovog posla tražimo specifične informacije o trenutnoj spremnosti vaše tvrtke da se nosi s nultom bankarskom stopom, negativnom bankovnom stopom ili stupnjevanim sustavom naknada za rezerve – i koracima koje biste trebali poduzeti da biste se pripremili za provedbu istih,” napisao je u pismu bankama zamjenik guvernera BoE, Sam Woods.

Reuters navodi da je BoE zajmodavcima za odgovor na pitanja dao rok do 12. studenog, tjedan dana nakon što će 5. studenoga objaviti detalje o sljedećim koracima monetarne politike. Očekuje se da će Banka, suočena s negativnim gospodarskim kretanjima uslijed pandemije kornavirusa i brexit finala, još jednom povećati svoj program kupnje obveznica (stvaranja novca).

Woods je jasno signalizirao da proučavanje održivosti i posljedica negativnih kamata za financijski sustav ne znači nužno i njihovu neposrednu primjenu.

>>>Extra! Extra! Zajmovi po negativnoj kamatnoj stopi od -0.4%!: Njemačka

Negativne stope za komercijalne banke u principu djeluju u dva modaliteta čiji je cilj transmisija novca u realnu ekonomiju. U jednom središnjica naplaćuje prekonoćno parkiranja novca što bi, u teoriji ako ne i praksi, banke trebalo potaknuti na kreditiranje i investiranje. U drugom banke novostvoreni novac iz središnjica dobivaju po negativnoj stopi, što u suštini znači da su plaćene za njegovo uzimanje i plasiranje.