Biznis i ekonomija

Engleska banka upozorava na ‘trajno usporavanje gospodarskog rasta’  

Britanska središnja banka (BoE) upozorila je u četvrtak da će vladin sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije zakočiti gospodarski rast u sljedeće tri godine zbog viših troškova koje će prouzročiti trgovinske barijere.

Novi sporazum o izlasku iz EU-a koji je dogovorio premijer Boris Johnson smanjio je vjerojatnost brexita bez dogovora, konstatiraju u BoE. Time je ublažena neizvjesnost s kojom se suočavaju poduzeća i kućanstva, dodaju, prema izvješću BBC-ja.

Upozoravaju ipak da će prijelaz na novi trgovinski sporazum uključivati nove carinske provjere i regulatorne prepreke. Bude li novi trgovinski sporazum s EU-om oblikovan po kanadskom modelu “dubokog sporazuma o slobodnoj trgovini”, to će rezultirati višim administrativnim troškovima za kompanije koje posluju s kontinentom, napominju.

>>>Građanski sukobi, nestašica i neredi u najgorem scenariju britanske vlade: Operacija Yellowhammer

BoE je prvi puta izmijenio pretpostavku o budućem trgovinskom odnosu Britanije i EU-a, bazirajući je na scenariju koji uključuje nulte carinske stope ali i carinske provjere na granicama.

“Trgovinski će se tokovi zbog toga vjerojatno smanjiti i neke će kompanije možda izaći s tržišta”, dodaju.

Prema dosadašnjim iskustvima, Britanija će sklopiti trgovinske sporazume s novim partnerima tek za nekoliko godina, dodaju.

Zbog novih pretpostavki o brexitu i slabijeg globalnog rasta britansko će gospodarstvu u iduće tri godine rasti jedan posto slabije, stoji u tromjesečnom izvješću BoE o inflaciji.

Brexit će biti dominantan faktor u izgledima za gospodarstvo i u idućim godinama i mogao bi trajno smanjiti dugoročni rast, upozoravaju u banci.

>>>Britanska vlada mora biti spremna za direktne uplate na račune ranjivih građana: think-tank

Izvješće se poklopilo sa sjednicom odbora za monetarnu politiku koji je zadržao ključne kamatne stope na važećih 0,75 posto.

Dva su člana odbora pritom zatražila da se kamatne stope odmah snize kako bi se poduprlo gospodarstvo, napominje BBC.