PreporučenoTech

Engleska: među novohospitaliziranima 55.1% necijepljenih i 34.9% procijepljenih | PHE

Postoje rani znaci da ljudi procijepljeni protiv bolesti COVID-19 delta soj koronavirusa šire s jednakom lakoćom kao necijepljeni, rekli su u petak znanstvenici Državne agencije za javno zdravstvo Engleske (PHE).

Njihova izjava stiže u ehu prošlotjednih preporuka američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji su također prepoznali da je delta u smislu transmisije “pobjegla cjepivu”.

>>>Delta zarazna poput vodenih kozica, može izazvati ozbiljnu bolest | CDC

Visokozarazna, delta je brzo postala dominantan soj globalno, potpirujući pandemiju koja je dosad ubila gotovo 4.4 milijuna ljudi.

Većina cjepiva razvijenih protiv inicijalne i prvih mutacija SARS-CoV-2 virusa nastavlja štiti protiv ozbiljnih ili fatalnih manifestacija bolesti COVID-19 u visokim postotcima, no rastući broj studija u realnom vremenu ljulja prosude i otkriva sve učestalije probojne infekcije, odnosno zaraze procijepljenih.

“Pojedina prva otkrića … ukazuju da bi razina virusa nakon proboja delte u onih koji su procijepljeni mogla biti slična razinama u necijepljenih osoba,” napisali su iz PHE u izjavi. “To može imati posljedice na zaraznost ljudi, bili oni cijepljeni ili ne. Međutim, ovo je rana eksplorativna analiza i potrebne su daljnje ciljane studije kako bi se potvrdilo je li to tako.”

>>>Od 882 osobe zaražene deltom 74% procijepljeno: COVID-19 | detalj iz Massachusettsa

PHE je naveo da je od 19. srpnja 55.1% hospitaliziranih bilo necijepljeno, dok ih 34.9% bilo procijepljeno.

Reuters navodi da je Britanija s dvije doze procijepila gotovo 75% populacije, a iz agencije najavljuju da ćemo “s porastom broja cijepljenih, vidjeti i veći relativni postotak cijepljenih u bolnici.”

Pratite nas na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Engleska: među novohospitaliziranima 55.1% necijepljenih i 34.9% procijepljenih … 06/08/2021 […]

  2. […] Engleska: među novohospitaliziranima 55.1% necijepljenih i 34.9% procijepljenih … 06/08/2021 […]

Comments are closed.