Politika

EP bira novog predsjednika | najava

Roberta Metsola; Foto: Eric Vidal/EP

Europski parlament u utorak 18. siječnja bira predsjednika za iduće razdoblje od dvije i pol godine. Izborom novog čelnika Europskog parlamenta predsjedat će potpredsjednik tj. potpredsjednica određena prema redu prvenstva.

Kandidate za predsjednika može predložiti klub zastupnika ili skupina europarlamentaraca koja čini takozvani “niski prag” , što je jedna dvadesetina zastupnika, odnosno 36 od 705 zastupnika kada su svi mandati aktivni. Predsjednik se bira apsolutnom većinom valjanih glasova, tj. 50 % plus 1 glas, a glasanje je tajno. Zbog pandemije, glasanje će se održati na daljinu.

Do sada su istaknute četiri kandidature: Roberta Metsola (EPP, Malta), Alice Bah Kuhnke (Zeleni/EFA, Švedska), Kosma Zlotowski (EKR, Poljska) te Sira Rego (Ljevica, Španjolska). Krajnji rok za nominiranje kandidata u prvom krugu završava u ponedjeljak u 17 sati. Kandidature se mogu istaknuti ili povući prije svakog kruga glasanja.

>>>Malteška majka četvero djece Roberta Metsola kandidatkinja pučana za predsjednicu EP-a

Kandidati će se kratko predstaviti u utorak u 9 sati, neposredno prije prvog kruga glasanja koji će se održati od 9:30 – 10:15. Rezultati će biti objavljeni u 11 sati.

Rotacija izbornih dužnosti

U slučaju da niti jedan kandidat nije izabran u prvom krugu glasanja, isti ili drugi kandidati mogu biti imenovani za drugi krug glasanja pod istim uvjetima. Ako ni u trećem krugu nitko nije izabran, dva kandidata s najviše glasova iz tog kruga sudjeluju u posljednjem četvrtom krugu glasanja. Pobjednik toga kruga je kandidat s više glasova.

Novoizabrani predsjednik može održati uvodni govor prije predsjedanja izborom  preostalih članova Predsjedništva Parlamenta (utorak i srijeda). Tijekom plenarne sjednice bit će potvrđena imenovanja za parlamentarne odbore za drugi dio mandata, vjerojatno u srijedu.

>>>Preminuo je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli

Sve izborne dužnosti u Parlamentu (predsjednik, potpredsjednici, kvestori, čelnici odbora) obnavljaju se svake dvije i pol godine: na početku petogodišnjeg mandata te na njegovoj polovici.

Kontekst

Predsjednik ima široke izvršne i predstavničke ovlasti koje su navedene u članku 22. Poslovnika. Uz nabrojane dužnosti, predsjednik ima „sve ovlasti potrebne za vođenje parlamentarnih postupaka i osiguravanje njihovog pravilnog vođenja“. Proces izbora predsjednika Europskog parlamenta propisan je člancima 14. i 16. Poslovnika EP-a.

Priopćenje Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu

Comments (1)

  1. […] dogovoru zastupničkih klubova na polovici mandata ovoga saziva Parlamenta bira se novo vodstvo, predsjednik, 14 potpredsjednika i 5 kvestora te čelnici parlamentarnih […]

Comments are closed.