PolitikaPreporučeno

EP nagradio novinare ‘Zabranjenih priča’ za otkrivanje programa Pegasus | masovni nadzor

Nagrada Daphne Caruana; Foto: EP

Nagrada  Daphne Caruana Galizia za novinarstvo dodijeljena je u četvrtak u Europskom parlamentu novinarima konzorcija Forbidden Stories za razotkrivanje programa Pegasus, softverskog programa kojim su špijunirani borci za ljudska prava, novinari i oporbeni političari.

“Uznemireni smo razvojem događaja u nekim državama članicama EU -a u kojima vidimo sve više pokušaja ušutkavanja kritičkih glasova i utjecaja na medijske institucije, često uz pretjeranu ekonomsku koncentraciju i pad pluralizma,” rekao je u svom govoru na svečanosti dodjele nagrade predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.

>>>Rezultati nove studije medijskog pluralizam u Europi ‘znak za uzbunu’: Komisija

Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo utemeljena je u prosincu 2019. odlukom Predsjedništva Europskog parlamenta. Nazvana je po malteškoj istraživačkoj novinarki, blogerici i antikorupcijskoj aktivistici ubijenoj u eksploziji autobombe 2017.

Neustrašivi konzorcij

Forbidden Stories je konzorcij novinara čija je misija nastaviti istraživanja ubijenih, zatočenih i zastrašivanih novinara.

Od osnutka 2017., Forbidden Stories i partneri nastavili su rad Daphne Caruane Galizije, ali i drugih novinara ubijenih zbog istraživanja korupcije, narko-kartela, kršenja ljudskih prava.

Oni su u srpnju ove godine objavili  istraživanje o zloporabi softverskog programa Pegasus. Istraživanje je provedeno na temelju liste s više od 50.000 telefonskih brojeva osoba od navodnog interesa za klijente izraelske kompanije NSO Group, skupljanima od 2016.

>>>Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja u primjeni do kraja 2022.

Pristup toj listi konzorciju medija su omogućili neprofitna medijska organizacija Forbidden Stories (Zabranjene priče), sa sjedištem u Parizu i nevladina udruga Amnesty International.

Istraživanje je pokazalo da je program Pegasus godinama sustavno zloupotrebljavan i, između ostaloga, korišten je za ušutkavanje novinara.

Masovni nadzor

Mediji koji su surađivali u istraživanju su poručili kako su otkrili identitete više od tisuću osoba u 50-ak zemalja čiji su se brojevi našli na popisu, među kojima ima  najmanje 180 novinara, čelnika vlada i država, boraca za ljudska prava, direktora poduzeća.

Većina brojeva koji su praćeni grupirana je u deset zemalja – Azerbajdžanu, Bahreinu, Mađarskoj, Indiji, Kazahstanu, Meksiku, Maroku, Ruandi, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima

>>>PECH usvojio amandman Ruže Tomašić koji čuva slobodu i privatnost ribara | CCTV

Softverski program Pegasus instalira se na pametne telefone kroz SMS i WhatsApp poruke, kao i kroz druge aplikacije, ili preko nepovjerljivog linka. Nakon što zarazi telefon, Pegasus omogućuje pristup, između ostalog, porukama, slikama, mailovima, kontaktima i popisu poziva. Omogućuje i neprimjetno uključivanje kamere i mikrofona i to ne samo tijekom poziva nego i za snimanje okoline. Može i prikupljati podatke o lokaciji korisnika kojeg se prati.

Novčanu nagradu od 20 tisuća eura uručio je glavni tajnik Međunarodne udruge novinara Anthony Bellange.