Politika

EP nagradio Solidarnu, perjanicu podrške kronično zanemarenim zajednicama pogođenima potresom

Zaklada Solidarana/Logo

Projekt Fond 5.5 zaklade Solidarna ovogodišnji je nacionalni dobitnik nagrade Europski građanin. Riječ je o priznanju kojim Europski parlament vrednuje rad udruženja, organizacija i pojedinaca na promicanju razumijevanja i jačanju europskog zajedništva.

Ivan Blažević; Foto: Handout

“Ponosni smo što je Europski parlament prepoznao rezultate našeg rada. Ovo nije samo nagrada SOLIDARNE, već svih donatora i donatorica kojih je više od 27000 te stotina volontera i volonterki, suradnika i suradnica i suradničkih organizacija.  Ustrajna građanska solidarnost stvorila je Fond 5.5. i učinila pouzdanim izvorom podrške stradalima u potresu, od prvih dana hitnog zbrinjavanja do ustrajnog rada na održivoj obnovi i oporavku kronično zanemarenih zajednica. Zahvalni smo svima na povjerenju, otvorenosti i suradnji, bez čega Fond 5.5. ne bi uspio prebroditi mnoštvo administrativnih i operativnih  izazova. Mi ćemo i dalje biti podrška ljudima, ali i korektiv vlasti. Uspjeli smo pokazati da u krizama možemo i znamo adekvatno odgovoriti, a otvoreni smo za suradnju sa svima dobre volje, od pojedinaca/ki, tvrtki, organizacija i vlasti”, rekao je Ivan Blažević, direktor Zaklade Solidarna.

Krizna financijska potpora

Fond 5.5 osnovan je nakon potresa u Zagrebu, u ožujku 2020. kako bi pružao kriznu financijsku potporu socijalno ugroženim građanima. Ponovno je aktiviran nakon neposredno potresa koji su u prosincu 2020. pogodili Sisačko-moslavačku županiju. Kroz veliku humanitarnu akciju prikupljeno je više od 17,2 milijuna kuna usmjerenih na  više od 1200 obitelji stradalih od potresa. Oblici podrške uključili su jednokratnu financijsku pomoć, pomoć u stambenom zbrinjavanju, popravcima i obnovi kuća i gospodarskih objekata. Uloženo je i 1,2 milijuna kuna u razvoj lokalnih zajednica i obrazovnih kapaciteta širom potresom i siromaštvom pogođene regije.

>>>SOLIDARNA rezimirala humanitarno djelovanje, od srca zahvalila svima | potres na Baniji

Fond 5.5 ostaje aktivan na Baniji i u  2022. godini, s ciljem što bržeg završetka svih projekata gradnje do kraja godine.

Svečanost povodom uručenja nagrade predstavnicima zaklade Solidarna održat će se u rujnu Petrinji.

Više informacija

Nagrada Europski građanin dodjeljuje se od 2008. godine za projekte koji jačaju europski duh solidarnosti, kreativnost i motiviranost te potiču aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima. Europski parlament dodjeljuje priznanje odabirom nacionalnih laureata u svakoj državi članici EU-a.

Dosadašnji dobitnici u Hrvatskoj su: Martina Čuljak s projektom Help Balkans (2014.), Hrvatska gorska služba spašavanja (2015.), humanitarna udruga fra Mladen Hrkać (2016.), udruga Transplant i Tvrtko Barun, kao ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi (2017.), Savez izviđača Hrvatske s kampanjom Boranka (2020.) te NeuroSplit za projekt With One Dream United (2021.). U 2019. priznanje nije dodijeljeno zbog izbora za deveti saziv Europskog parlamenta.

Pratite nas na Google vijestima

Piše: Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj