Biznis i ekonomija

EP odobrio nova pravila o sigurnosti proizvoda

Europarlamentarci su u četvrtak odobrili velikom većinom glasova izmjenu pravila o sigurnosti proizvoda, kao odgovor na sigurnosne rizike povezane s novim tehnologijama i rast prodaje putem interneta, priopćio je ured EP-a u Hrvatskoj.

“Zahvaljujući ovom zakonu štitimo naše najranjivije potrošače, posebno djecu. U 2020. godini 50 posto opasnih proizvoda došlo je iz Kine. Ovim zakonom napravili smo ključan korak protiv onih koji ne prodaju sigurne proizvode u Europi”, kazala je izvjestiteljica, češka eurozastupnica Dita Charanzova iz kluba Obnovimo Europu.

“Za svaki proizvod koji se prodaje mora postojati netko tko preuzima odgovornost za njega unutar EU-a. Proizvodi koji nisu sigurni bit će uklonjeni s web-stranica u roku dva dana. Potrošači će biti obaviješteni izravno putem e-pošte ako su kupili nesiguran proizvod. Osim toga, imat će pravo na popravak, zamjenu ili povrat novca u slučaju povlačenja proizvoda. Nakon što ovaj zakon stupi na snagu, u Europi će biti manje opasnih proizvoda”, dodala je.

Brži i učinkovitiji opoziv

Nova uredba zamjenjuje Direktivu o općoj sigurnosti proizvoda, a prilagođena je ranjivim skupinama potrošača, poput djece i osoba s invaliditetom, kao i rizicima povezanim s kibernetičkom sigurnošću te predviđa brzo uklanjanje opasnih proizvoda i učinkovitiji opoziv proizvoda s tržišta.

>>>Zaštita potrošača: Komisija revidira pravila EU-a o sigurnosti proizvoda i potrošačkim kreditima

Naime, 2021. je 73 posto potrošača kupilo proizvode na internetu, što je veliko povećanje u odnosu na 50 posto 2014., dok je 2020. 21 posto potrošača naručilo proizvode izvan EU-a, za razliku od 8 posto 2014.

Godišnji trošak nesreća, koje su se mogle spriječiti, povezanih s nesigurnim proizvodima iznosi otprilike 11,5 milijardi eura, navodi ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Po novim pravilima proizvodi koji se uvoze u Europsku uniju mogu se staviti na tržište samo ako je u Uniji registriran gospodarski subjekt odgovoran za njihovu sigurnost.

U slučaju opoziva proizvoda potrošači moraju o tome biti izravno obaviješteni, a treba im se ponuditi popravak, zamjena ili povrat novca.

Pratite nas na Google vijestima