Biznis i ekonomija

EP podržao reviziju sustava trgovanja stakleničkim plinovima | Fit for 55

Frans Timmermans; Foto: European Commission

Europski parlament podržao je u utorak reviziju sustava trgovanja emisijama stakleničkih plinova (ETS) kako bi EU bolje kontrolirao količine ispuštenih štetnih plinova i smanjio ih za 55 posto do 2030. godine.

“Sustav trgovanja emisijama koji dobro funkcionira ključan je za postizanje naših klimatskih ambicija do 2030”, istaknuo je izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans u obraćanju zastupnicima u Europskom parlamentu.

>>>Komisija donijela revidirane smjernice EU-a o državnim potporama za sustav trgovanja emisijama

“Svatko tko želi oslabiti funkcioniranje ETS-a produžuje agoniju koja proizlazi iz naše ovisnosti o fosilnim gorivima, uključujući i onim iz Rusije”, upozorio je.

Eurozastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu pozvali Europsku komisiju da prati funkcioniranje sustava rezervi i pripremi se za slučaj nepredvidivih vanjskih šokova u budućnosti.

Europski parlament stoga je podržao reviziju rezervi za stabilnost tržišta emisijama s 490 glasova, uz 127 glasova protiv i sedam suzdržanih.

Sustav trgovanja emisijama

Emisije stakleničkih plinova odnose se uglavnom na emisije ugljikova dioksida i metana koje se oslobađaju izgaranjem fosilnih goriva i u povećanim količinama uzrokuju globalno zagrijavanje.

Kako bi motivirala kompanije da smanje ove emisije, EU je 2003. uspostavila sustav trgovanja emisijama (Emissions trading system, ETS) kojim se kompanijama izdaju dozvole za emisije te se vrši raspodjela točno određenih količina emisijskih jedinica.

>>>Žmegač: energetska transformacija pitanje je života i smrti

EU je 2019. kako bi regulirao tržište uveo sustav rezervi za stabilnost tržišta (Marketing stability reserve, MSR) koji smanjuje ili povećava ukupni broj emisijskih jedinica i tako usklađuje ponudu i potražnju.

>>>Cijene plina, CO2 naknade i remont srezali dobit Petrokemije s 251 na 102 milijuna kuna | semestar

Unija sada želi revidirati taj sustav radi prilagodbe novim tržišnim i geopolitičkim okolnostima, ali i zacrtanim klimatskim ciljevima.

Fit for 55

Revizija sustava rezervi je i ključan dio plana Fit for 55 kojim EU do 2030. planira smanjiti štetne emisije za najmanje 55 posto u odnosu na razine iz 1990.

Sustav rezervi od ključne je važnosti za adekvatno funkcioniranje tržišta emisijama, jer bi bez tog sustava kompanije bile manje motivirane da smanje štetne emisije, a to bi ozbiljno ugrozilo klimatske ciljeve EU-a.

>>>Porez na ugljik vodi u energetsku neimaštinu, ‘kažnjava siromašne’

“Sustav trgovanja emisijama stakleničkih plinova omogućuje kontrolu količine ispuštenih štetnih plinova”, istaknula je za Hinu hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak.

Naime, gospodarski sektori obuhvaćeni ovim sustavom kupuju emisijske jedinice, a ta se sredstva onda usmjeravaju u financiranje zaštite okoliša i smanjenja štetnih plinova, najčešće kroz ulaganja u energetsku obnovu, ugradnju sustava obnovljivih izvora energije te ozelenjivanje proizvodnih procesa, objašnjava Glavak, članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane i izvjestiteljica Europskog parlamenta za izvještaj o smanjenju emisija u zrakoplovstvu, koji je dio paketa “Fit for 55”.

Rezerva za stabilnost tržišta uspostavljena je kako bi se moglo fleksibilnije upravljati emisijskim jedinicama te kako bi se otpuštanjem dodatnih jedinica u određenom razdoblju ubrzao oporavak gospodarstva u slučaju šoka, kao što je, primjerice, kriza uzrokovana pandemijom.

>>>Ugljen je ovih dana isplativiji od prirodnog plina | zelena tranzicija

“Ovom revizijom postižemo da u rezervi držimo duplo veći iznos emisijskih jedinica, koje možemo otpustiti u prodaju onda kada to gospodarstvu bude trebalo, posebice kada je riječ o ubrzavanju gospodarskog oporavka. Time štitimo i najranjivije građane”, kaže Glavak.

Probijanje leda

Izvjestitelj Cyrus Engerer (S&D) ispred Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) rekao je da je danas usvojeno “prvo zakonodavno izvješće vezano za paket Fit for 55”.

“Ovime probijamo led za druga takva izvješća, jasno naglašavajući da ne smijemo kompromitirati svoje ambicije. U ovim nepredvidljivim vremenima stabilan sustav trgovanja emisijama ključan je za sva kućanstva i poduzeća u EU-u“, smatra Engerer.

>>>Parlament raspravljao o troškovima, socijalnoj osjetljivosti zelene tranzicije

“Radimo i na osiguravanju pravedne tranzicije koja štiti i one najranjivije u našem društvu tako da nitko ne zaostaje”, dodao je.

Eurozastupnici iz lijevih i zelenih klubova, kao i većina iz pozicije centra i desnice, podržali su ovu reviziju, dok krajnja desnica i konzervativniji klubovi smatraju da “ovo ne može doći u gore vrijeme”.

“U ovoj krizi želite ugrožavati naša poduzeća”, smatra zastupnica Catherine Griset iz kluba Identitet i demokracija (ID).

>>>EU traži reformu i modernizaciju, izlazak iz ‘arhaičnog’ Ugovora o energetskoj povelji

Zastupnik Marek Pawel Balt iz kluba S&D smatra pak da “zelena tranzicija ne smije biti zaustavljena, a ETS je podrška tome”.

Nakon usvajanja izvješća i svog stajališta Parlament počinje pregovore s Vijećem EU-a.