PolitikaPreporučeno

EP ponovio poziv na ratifikaciju Istanbulske konvencije

Eurozastupnici su u srijedu odobrili pristupanje Europske unije Istanbulskoj konvenciji o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, pozivajući šest država članica koje je još nisu ratificirale da to učine što prije.

“To je glas za milijune žena koje žive u nasilju, u nesigurnosti i strahu i sada kažemo da Europa ima nultu toleranciju prema nasilju prema ženama”, rekla je švedska eurozastupnica Arba Kokalari (EPP), suizvjestiteljica za to pitanje.

>>>Poziv na ratifikaciju Istanbulske konvencije, osuda alternativa u EP-u

“Učinite to za svoje bake, za svoje majke, kćeri, supruge”, rekao je suizvjestitelj Lukasz Kohut iz Poljske (S&D), prije nego što su eurozastupnici velikom većinom glasova dali zeleno svjetlo dvama tekstovima podnesenima na glasanje.

Arba Kokalari; Foto: Eric Vidal/EP
Tumačenja

Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatija kao Istanbulska konvencija, prvi je pravno obvezujući i sveobuhvatan međunarodni mehanizam za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Konvencija pruža nov i detaljan međunarodnopravni okvir za djelotvornije iskorjenjivanje obiteljskoga nasilja i nasilja nad ženama.

>>>SDP i IDS podržali, HKS odbacio, HDZ suzdržan, neovisni izostali: glasanje o Istanbulskoj u EP-u

Rad na Konvenciji započeo je 2008., a prihvaćena je u Istanbulu 2011. Konvencija je stupila na snagu 1. kolovoza 2014.

EU je potpisao Istanbulsku konvenciju 2017., ali kasni s ratifikacijom jer nema konsenzusa među državama članicama.

Konvenciju je ratificirala 21 država članica, no Poljska je najavila da se planira povući.

Šest zemalja (Bugarska, Češka, Mađarska, Litva, Latvija i Slovačka) ne želi je ratificirati.

>>>Škoro uputio video poruku: treba se bojati ljudi koji ne znaju što su sreća i ljubav

Tih šest država se, među ostalim, protive tome što se u konvenciji spominje “rod” i što se potiče promicanje “nestereotipnih rodnih uloga” u obrazovnim programima

Ta stajališta ponovili su eurozastupnici krajnje desnice u utorak u raspravi u Strasbourgu koja je trajala više od dva sata, a obilježile su je žestoke replike zbog čega je predsjednica sjednice upozorila zastupnike da se klone “govora mržnje”.

“Snažna poruka”

Sud Europske unije ocijenio je u mišljenju iz listopada 2021. da EU može ratificirati Istanbulsku konvenciju bez pristanka svih država članica.

Pristupanje EU-a Istanbulskoj konvenciji odnosit će se na svih 27 država članica, ali samo za odredbe koje se odnose na pravosudnu suradnju u kaznenim pitanjima i azilu.

>>>Parlament raspravljao o desničarskom ekstremizmu, neofašizmu

Eurozastupnici su istaknuli da pristupanje EU-a Istanbulskoj konvenciji ne izuzima od ratifikacije šest država članica koje to još nisu učinile, pozivajući ih da je ratificiraju “bez odgode”.

Europska povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli pozdravila je na Twitteru rezultat glasanja kao “povijesni korak naprijed koji šalje snažnu poruku o važnosti prava žena u EU-u”.

Statistika

Svaka treća žena u EU-u, odnosno gotovo 62 milijuna, doživjela je fizičko i/ili spolno nasilje, a više od polovice (55 posto) žena bilo je žrtvom spolnog uznemiravanja barem jednom od dobi od 15 godina, po podacima Europske agencije za temeljna prava iz 2014.

“Sedam žena umre svaki dan pod udarcima svojih partnera ili bivših partnera. Ti podaci su zastrašujući… Bit ćemo nepopustljivi prema šest država članica od 27 koje se još odnose s nepoštovanjem prema našim pravima”, rekla je u utorak francuska eurozastupnica Zelenih Karima Delli.

Karima Delli; Foto: Eric Vidal/EP

Istanbulsku konvenciju ratificiralo je 37 zemalja. Zadnje su to učinile Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo 2022. godine.

Turska je jedina koja je iz konvencije istupila, 2021. godine.

Hrvatska je Istanbulsku konvenciju ratificirala 2018. godine.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima