PolitikaPreporučeno

EP: s 494 glasova za, 58 protiv i 44 suzdržanih Rusija proglašena ‘pokroviteljem terorizma’

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola; Foto: Alain Rolland/EP

Europski parlament je u srijedu usvojio rezoluciju kojom je Rusiju proglasio državom “pokroviteljicom terorizma” zbog rata protiv Ukrajine i uništavanja civilne infrastrukture te zemlje.

>>>Biden odbacio poziv na proglašavanje Rusije državnim pokroviteljem terorizma

Eurozastupnici su u srijedu prihvatili rezoluciju u kojoj su istaknuli kako namjerni napadi i zločini ruskih snaga i njihovih posrednika protiv civila u Ukrajini, uništavanje civilne infrastrukture te druga ozbiljna kršenja međunarodnog i humanitarnog prava, predstavljaju čin terorizma i ratne zločine. U tom kontekstu, Rusiju smatraju državom pokroviteljicom terorizma i državom “koja se koristi sredstvima terorizma”, objavio je Europski parlament.

U rezoluciji se ističe da je Rusija odgovorna za ubojstva mnogih civila u Ukrajini i drugim ratovima u kojima je sudjelovala, u Čečeniji i Siriji, kao i za ubojstva političkih protivnika u zemlji i u inozemstvu.

>>>Rusija: neonacistička ukrajinska bojna Azov proglašena terorističkom organizacijom

S obzirom da EU trenutačno ne može službeno države proglasiti pokroviteljicama terorizma, Parlament poziva na donošenje odgovarajućeg pravnog okvira. Predlaže i da Vijeće zatim razmotri dodavanje Rusije na takav EU-ov popis država pokroviteljica terorizma. To bi posljedično pokrenulo snažne mjere ograničenja protiv Moskve te bi imalo izrazite restriktivne posljedice po odnose EU-a s Rusijom.

Designacija plaćenika

U međuvremenu, zastupnici pozivaju Vijeće da uvrsti rusku skupinu Wagner te 141. posebnu motoriziranu postrojbu poznatu pod nazivom “Kadirovci”, kao i ostale oružane skupine, paravojne jedinice i posrednike koje financira Rusija na EU-ov popis terorista.

>>>Ruski plaćenik koji je promijenio stranu smaknut maljem | VIDEO

Parlament traži da Europska unija dodatno izolira Rusiju na međunarodnom planu, što se odnosi i na njezino članstvo u međunarodnim organizacijama i tijelima poput Vijeća sigurnosti Ujedinih naroda. Zastupnici također pozivaju na smanjenje diplomatskih odnosa s Rusijom te da se EU kontakti s njezinim službenim predstavnicima svedu na najmanju moguću mjeru. Ističu kako države članice EU-a trebaju zatvoriti i zabraniti institucije povezane s ruskom državom koje diljem svijeta promiču propagandu službene Moskve.

494 glasova za, 58 protiv i 44 suzdržanih

Rezolucija poziva EU države članice u Vijeću da uzmu u obzir eskalaciju terorističkih djela Rusije protiv ukrajinskih civila i brzo dovrše rad na devetom paketu sankcija protiv Moskve. Zastupnici također traže od EU članica da aktivno sprečavaju, istražuju i kazneno gone svako zaobilaženje trenutačnih sankcija te da, zajedno s Komisijom, razmotre moguće mjere protiv zemalja koje nastoje pomoći Rusiji da izbjegne nametnute restriktivne mjere.

>>>EP osudio Grupu Wagner, ‘ruske plaćenike s državnim sponzorstvom’

Rezolucija izvjestitelja litavskog pučanina Andriusa Kubiliusa prihvaćena je s 494 glasova za, 58 protiv i 44 suzdržanih.

Rusiju su ranije parlamenti Litve, Latvije, Estonije, Poljske i donji dom Češkog parlamenta u rezolucijama proglasili državom sponzorom terorizma.

Zastupnica HDZ-a i potpredsjednica odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Željana Zovko kazala je Hini da se tom rezolucijom Rusiji šalje “jedna snažna moralna poruka”.

>>>Britanski obavještajci bilježe pad standarda Wagnera, drže da plaćenici ruše ruski moral

“Sve rezolucije koje smo usvajali bile su putokaz za politike koje je kasnije Europska unija usvajala. Ne bi gledala na to kao nešto što nema težinu nego na jednu dosta ozbiljnu poruku”, dodaje Zovko.

Pratite nas na Google vijestima

Comment here