Politika

EP: Turska se udaljava od članstva u Uniji

Nacho Sanchez Amor; Foto: Vincent van Doornick/EP

Turska se postojano udaljava od europskih vrijednosti zbog čega se Europski parlament protivi nastavku pristupnih pregovora s tom zemljom, poručili su europarlamentarci rezolucijom usvojenom u utorak.

>>>Komisija objavila ‘stroge ali pravedne ocjene’ | godišnji Paket o proširenju EU-a  

Europski parlament “ponavlja svoju zabrinutost zbog stalnog jaza između Turske i EU-a u pogledu vrijednosti i standarda te zbog kontinuiranog nedostatka političke volje za provođenje potrebnih reformi kako bi se prije svega riješio ozbiljan problem u pogledu vladavine prava i temeljnih prava koji i dalje negativno utječe na proces pristupanja”, navodi se u rezoluciji usvojenoj s 448 glasova za, 67 protiv i 107 suzdržanih.

“Tijekom protekle dvije godine Turska stalno nazaduje u pogledu obveza povezanih s procesom pristupanja”, dodaje se.

>>>Turskoj prve sankcije zbog istraživanja nafte i plina u isključivom gospodarskom pojasu Cipra

Stoga Europski parlament “smatra da bez jasnog i znatnog napretka u tom području ne može predvidjeti nastavak pristupnih pregovora s Turskom, koji su od 2018. zapravo u mirovanju”.

Kriminalizacija HDP-a

Eurozastupnici izrazili su zabrinutost zbog represije turskih vlasti nad političkim protivnicima i oporbenim strankama, posebno nad HDP-om za koji većinom glasaju etnički Kurdi.

“Europski parlament s velikom zabrinutošću primjećuje da su turske vlasti izričito i kontinuirano napadale i kriminalizirale HDP, izabrane HDP-ove gradonačelnike i njegove stranačke organizacije, uključujući organizacije mladih, što je dovelo do toga da se trenutačno više od 4 000 članova HDP-a nalazi u zatvoru”, navodi se u rezoluciji.

>>>Albanija nasukana, EU ‘prodaje evanđelje’ o proširenju | pristupni pregovori

Autor izvješća španjolski socijaldemokrat Nacho Sanchez Amor poručio je u ponedjeljak na plenarnoj sjednici kako je u Turskoj “tendencija da se stanje sve više pogoršava”.

Povjerenik za proširenje Komisije Olivér Várhelyi je pak ustvrdio u ponedjeljak da turske vlasti ne poštuju vladavinu prava, demokraciju i ženska prava.

>>>‘Voldemort proširenja’: pristrani Varhelyi ‘šalje fatalne signale, favorizira Srbiju’ | Politico

Ipak, naglasio je kako je “Turska i dalje važan partner za Europsku uniju u mnogobrojnim područjima“.

Partner “od strateške važnosti”

U tom se kontekstu u rezoluciji Europskog parlamenta ističe da je Turska primila najveći broj izbjeglica na svijetu, njih gotovo četiri milijuna, kao i da je Ankara vanjskopolitički partner “od strateške važnosti” koji je nedvosmisleno podržao ukrajinski teritorijalni integritet i njenu obranu.

Po pitanju vanjskopolitičkih odnosa EU-a i Turske u protekloj godini je, smatra Europski parlament, došlo do blagog poboljšanja.

>>>Komisija predložila ambiciozni plan blagostanja na Sredozemlju

Primjerice, u istočnom Sredozemlju došlo je do smanjenja napetosti, ali “temeljna pitanja ostaju neriješena” pa tako Turska i dalje ulazi u ciparski isključivi gospodarski pojas i u grčki zračni prostor.

Potpredsjednica odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Željana Zovko (HDZ/EPP), koja je izvjestiteljica za instrument pretpristupne pomoći IPA III, naglašava da se financijska pomoć EU-a Turskoj temelji na poštivanju temeljnih prava.

>>>14,2 miljarde eura za potporu kandidatknijama, financiranje proširenje Unije | IPA III

“Europska pomoć može biti obustavljena u slučaju degradacije demokracije, ljudskih prava ili vladavine prava. Stoga pozivam Tursku da pokaže vjerodostojnu predanost procesu reformi kako bi potaknula bližu suradnju s EU-om i da radi na pojačanom diplomatskom angažmanu kako bi poboljšala svoje odnose na Mediteranu”, kazala je Zovko, navodi se u priopćenju ureda zastupnice.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

Comments are closed.