Biznis i ekonomijaPreporučeno

EP usvojio minimalna prava za prekarijat u ‘gig ekonomiji’

Ilustracija: Mohamed Hassan

Europski zastupnici u utorak su usvojili prijedlog o minimalnim pravima radnika koji rade na ugovore, plaćeni su vaučerima ili rade za internetske platforme poput Ubera.

Zakonom, koji je već dogovoren s ministrima EU-a, odobrava se skup minimalnih prava za osobe koje su povremeno ili kratkoročno zaposlene, rade na ugovore o radu na zahtjev, ugovore o radu s prekidima, koji su plaćeni vrijednosnim kuponima (vaučeri), koji su zaposleni preko internetskih platformi, kao i za stažiste i naučnike ako rade prosječno najmanje tri sata tjedno ili 12 sati u četiri tjedna. Samozaposleni radnici neće biti obuhvaćeni novim pravilima, navodi se u priopćenju objavljenom na stranicama EP-a.

Povećana transparentnost

U načelu sve je radnike potrebno obavijestiti od prvog dana, a u opravdanim slučajevima najkasnije sedam dana od početka zaposlenja, o osnovnim aspektima njihova ugovora o radu, kao što su opis dužnosti, datum početka, trajanje, naknada, standardni radni dan ili referentni sati rada za one s nepredvidivim rasporedom rada.

Bolja zaštita kod novih vidova zapošljavanja

Posebna pravila kojima se obuhvaćaju novi oblici zapošljavanja:

  • radnicima s ugovorima o radu na zahtjev ili u slučaju sličnih vidova zaposlenja trebala bi se jamčiti minimalna razina predvidljivosti, kao što su unaprijed određeni referentni sati i dani. Oni bi također trebali moći bez posljedica odbiti raditi izvan unaprijed određenih sati ili dobiti naknadu ako im posao nije otkazan na vrijeme.


  • države članice usvojit će mjere za sprečavanje praksi zlouporabe, poput ograničavanja korištenja i trajanja.


  • poslodavac ne bi smio braniti, kažnjavati ili sprječavati radnike da obavljaju poslove u drugim poduzećima ako to rade izvan radnog rasporeda koji su dogovorili s tim poslodavcem.

Nova pravila o probnom radu i osposobljavanju

Razdoblja probnog rada ne bi trebala trajati dulje od šest mjeseci ili bi trebala biti razmjerna u odnosu na trajanje ugovora u slučaju zapošljavanja na određeno vrijeme. U ugovoru o produljenju ne bi se smio ponovno uvoditi probni rok.

Osim toga, poslodavac bi trebao osigurati besplatno obvezno osposobljavanje koje će se računati kao radno vrijeme. Takvo bi se osposobljavanje, ako je to moguće, trebalo organizirati u okviru radnog vremena.

>>>Infografika: EP odlučuje o pravilima i pravima u ‘gig ekonomiji’

“Ova je direktiva prvi je veliki korak prema provedbi europskog stupa socijalnih prava, što utječe na sve radnike u EU-u. Svim radnicima koji su bili u neizvjesnosti sada će se osigurati minimalna prava zahvaljujući ovoj direktivi i presudama Suda Europske unije. Odsad ni jedan poslodavac neće moći zlorabiti fleksibilnost na tržištu rada,” izjavio je povodom usvajanja prava i pravila Enrique Calvet Chambon (ALDE, Španjolska).

Idući koraci:

Konačni je tekst usvojen s 466 glasova za 145 protiv i 37 suzdržanih. Države članice moraju ova pravila uvesti u praksu u roku od tri godine.