PolitikaPreporučeno

EP usvojio skice ‘najvećeg klimatskog zakona’

Glasanje za nacrt Zakona o klimi; Foto: Daina Le Lardic/EP

Europski parlament prihvatio je u srijedu u Bruxellesu nacrte tri ključna klimatska zakona: reformu sustava trgovanja emisijama, mehanizam za graničnu prilagodbu ugljika i novi socijalni fond za klimu.

Ova tri nacrta zakona dio su paketa za borbu protiv klimatskih promjena pod nazivom “Fit for 55”, kojim EU planira smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990.

>>>Ursula von der Leyen: postizanje klimatske neutralnosti od danas je zakonska obveza

EU planira i do 2050. ostvariti klimatsku neutralnost, što podrazumijeva postizanje nulte neto stope emisija stakleničkih plinova, u skladu s Europskim zakonom o klimi.

Ukidanje besplatnih emisija

Prvi nacrt zakona usvojen u sklopu paketa “Fit for 55” bavi se reformom sustava za trgovanje emisijama (ETS) sa ciljem bržeg ukidanja dodjela besplatnih emisijskih jedinica industrijskom sektoru, dok će građani reformom biti obuhvaćeni naknadno. Parlament ovime želi potaknuti industrije da dodatno smanje emisije i ulažu u niskougljične tehnologije.

>>>Komisija zacrtala CO2 danak za avioprijevoznike, s izuzetkom privatnih mlažnjaka  

Drugi nacrt zakona odnosi se na šire područje primjene i bržu provedbu novog instrumenta za sprečavanje istjecanja ugljika. Parlament traži da se ovaj mehanizam uvede ranije, te da se besplatne jedinice u okviru sustava za trgovanje emisijama ukinu do 2032. Također traži da se područje primjene proširiti na organske kemikalije, plastiku, hidrogen, amonijak kao i na neizravne emisije.

Socijalni fond za klimu

Treći nacrt zakona vezan je za uspostavu novog socijalnog fonda za klimu koji će pružati pomoć najizloženijima energetskom siromaštvu i siromaštvu u pogledu mobilnosti. Drugim riječima, fond bi trebao pomoći građanima da se lakše nose s povećanim troškovima energetske tranzicije.

>>>Lindner: Njemačka će odbiti europski plan o ukidanju motora s unutarnjim izgaranjem

Fond bi tako trebao podupirati mjere za privremenu izravnu potporu dohotku, kao što je, primjerice,  smanjenje naknada i trošarina na gorivo, kako bi se apsorbirao porast cijena goriva za cestovni prijevoz i energenata za grijanje. Također, cilj fonda je i ulaganje u obnovu zgrada i energiju iz obnovljivih izvora te prelazak s osobnog na javni prijevoz, zajedničku upotrebu automobila i sl.

“Konačno smo uspjeli, usvojili smo velikom većinom najveći klimatski zakon. Ovo je veliki korak za klimu, ali štitimo i radna mjesta”, rekao je nakon proglašenja rezultata glasovanja izvjestitelj, Peter Liese ispred Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

>>>Vrućinom omamljeni Europljani kontempliraju o klimatskim promjenama, urodu

Usvojeni nacrti sada se, kako je najavio Liese, šalju natrag Odboru kako bi se započeli međuinstitucionalni pregovori.

>>>Porez na ugljik vodi u energetsku neimaštinu, ‘kažnjava siromašne’

Paket “Fit for 55” ključan je ne samo za ostvarivanje klimatskih ciljeva, već je i važan korak u nastojanju da EU što prije postigne energetsku neovisnost u kontekstu rata u Ukrajini i uvoza ruskih energenata.

Kompromis

O ovim je nacrtima Europski parlament raspravljao na plenarnoj sjednici 7. lipnja. Tada je izglasao izvješće kojim traži uvođenje strožih kontrola i pravila vezano za smanjenje emisija stakleničkih plinova za sve države članice.

>>>Europski sustav trgovanja emisijama vraćen na doradu

Zastupnici su srijedu glasovali o kompromisnoj varijanti prijedloga nakon što je izvorni prijedlog odbijen zbog tvrdnji da su nacrt razvodnili lobisti i da mu nedostaje ambicija.

Sada kada su ovi nacrti usvojeni, parlament može započeti pregovore s vladama država članica o konačnim verzijama tekstova.

>>>Parlament raspravljao o troškovima, socijalnoj osjetljivosti zelene tranzicije

Nacrt planova još uvijek moraju dogovoriti zemlje EU, koje bi sljedećeg tjedna trebale utvrditi svoju kolektivnu pregovaračku poziciju prije nego što uđu u pregovore sa zakonodavnim tijelom EU-a o konačnim detaljima reforme.

Pratite nas na Google vijestima

Comment here